Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Kad duša trpi, telo se razboli

izvor: Jelena Radenović
| Zdravlje | 1 komentara

Pri svakom stresu telo počinje da se brani lučeći adrenalin, srce počinje brže da kuca, pritisak raste, krv se pumpa u mišiće... Svaki stres izaziva fizičku reakciju, koju mi ignorišemo. Kako da otklonimo nagomilan stres i razne neprijatne situacije koje smo u životu prošli, rasteretimo svoju dušu i telo i tako sprečimo razne zdravstvene probleme? Homeopatijom.

Koliko vam se puta desi da ignorišete neki bol, napetost, vrtoglavice ili umor, nemajući vremena da odete kod lekara i govoreći ono čuveno „proći će!“ ili „ako ne prestane za koji dan, otići ću kod lekara“. Svaka promena u našem organizmu ima svoj uzrok, a najčešći je psihička nestabilnost izazvana egzistencijalnim problemima, neostvarenim ljubavima, pritiscima na poslu i sl.

Dr Jasmina Jović, koja je završila Medicinski fakultet u Beogradu, a zatim Londonski međunarodni koledž za homeopatiju, objašnjava u intervjuu za portal "Super žena" šta je zapravo homeopatija.

-Homeopatija je metoda lečenja koja je po filozofiji, zakonima i principima u mnogo čemu drugačija od savremene medicine. Homeopatija je holistička medicina, što znači da razmatra i tretira osobu u celini, a ne samo pojedine delove organizma. Ovakav način lečenja ne bazira se na dijagnozi bolesti, već na sagledavanju osobe kao celine. U ordinaciju ne uđu bolesna noga ili bolesna jetra, već osoba sa bolesnom nogom ili jetrom. Svaka osoba je celovita i jedinstvena. Kada je bolestan jedan njen deo, bolestan je čitav organizam, pa se stoga bolestan deo ne može izlečiti ako se ne izleči čitav organizam, objašnjava doktorka Jović.

Kako je nastala reč homeopatija?

-Još je Hipokrat tvrdio da lečenje može da se sprovodi na dva načina: suprotnim ili sličnim sredstvom u odnosu na bolest. Na principu lečenja suprotnim sredstvom razvile su se galenska farmakologija i klasična medicina. Na principu „slično se leči sličnim“ nastala je homeopatija. Homeopatija kao pojam potiče od grčkih reči homeo, što znači slično i pathos, što znači patnja, odnosno 'slično patnji’.

Koji je princip lečenja? Koje bolesti se mogu lečiti? Ko sve može da koristi homeopatiju?

-Detaljnom anamnezom i analizom dobijenih podataka, homeopata traži homeopatsko sredstvo koje odgovara individualnim karakteristikama pacijenta. Zatim se za svaku osobu posebno određuje potencija (jačina) homeopatskog sredstva i doziranje (učestalost uzimanja leka). U samom homeopatskom lečenju učestvuju i pacijent i homeopata. Homeopata određuje homeopatski lek i njegovo doziranje, savetuje higijensko-dijetetski režim koji može da olakša tegobe, a pacijent je odgovoran da postupa po uputstvima svog homeopate. Pacijent prati reakcije svog organizma koje na kontroli detaljno izloži homeopati. Što bolje pacijent zapaža promene u organizmu, homeopata ima više podataka na osnovu kojih može da odredi kakav je tok oboljenja i dalje lečenje.

Homeopatijom se može lečiti većina akutnih i hroničnih bolesti.

Homeopatiju mogu da koriste svi - bebe, deca, trudnice, odrasli, stari...

Kako izgleda homeopatski pregled? Kako se uspostavlja princip lečenja čoveka, a ne bolesti?

-Homeopatski tretman pacijenata podrazumeva ozbiljnu i veoma detaljnu konsultaciju sa svojim homeopatom.
Homeopatija smatra da je zdrava osoba zapravo celina koja uvek tako i funkcioniše i u kojoj su svi delovi povezani i sarađuju i tako održavaju homeostazu (ravnotežu) organizma. Ukoliko je iz bilo kog razloga neki deo organizma povređen, uklonjen, oboleo ili ima izmenjenu funkciju, to će uticati na celo biće. Ceo organizam će se truditi i vredno raditi da popravi, nadoknadi, izbalansira poremećaj koliko je to moguće, odnosno da pobedi bolest ili stanje i da povrati ravnotežu organizma. Kad organizam više nije sam u stanju da se „popravi“, osoba se obraća za pomoć. Homeopate imaju zadatak da „popravljaju“ celu osobu, a ne pojedinačne delove tela odabirom homeopatskog leka koji je najsličniji osobi i najdelotvorniji za povratak ravnoteže u funkcionisanju celog bića.

Od čega se prave homeopatski lekovi? Da li oni mogu da se uzimaju paralelno sa klasičnim lekovima?

-Homeopatski lekovi mogu da se prave od svega što postoji u prirodi – biljaka, minerala, životinja. Homeopatski lekovi mogu da se uzimaju paralelno sa klasičnim lekovima. Svaki lek radi na svoj način za dobrobit organizma. Veoma je važno dobro poznavanje savremene medicine, donekle i farmakologije i principa dejstva homeopatskih lekova da bi se odredila odgovarajuća i pravovremena terapija i sprečilo davanje neodgovarajućih homeopatskih lekova i gubitak vremena.

Da li homeopatijom mogu da se leče i deca - koje su prednosti i da li je potpuno bezbedno?

-Deca dobro reaguju na homeopatske tretmane. Kod njih se rezultati vide brže i češće su efektniji u poređenju s odraslim osobama, jer su deca uglavnom manje opterećena teškim, hroničnim bolestima pa se brže regenirišu. Homeopatski lekovi su sami po sebi bezbedni. Ipak, ne treba zaboraviti da sve što može da bude lekovito može i da naškodi ukoliko se primenjuje bez odgovarajućeg znanja i iskustva, poručuje doktorka Jović.

Foto: sxc.hu

prethodna strana 1 od 32 sledeca idi na stranu