Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Grickanje noktiju: 7 rešenja za ovu ružnu naviku

izvor: zadovoljna.hr
| Zdravlje | 5 komentara

Kompulsivno grickanje noktiju češće je nego što mislimo, a svatko ko se 'navukao' na ovu ružnu naviku vrlo dobro zna koliko je teško rešiti je se. Koji god bili njeni okidači, stres, dosada ili teskoba, izgrizeni nokti prizor su koji ne bismo smeli sebi da dopustimo.

Osim što je reč o navici koju niko ne voli, grickanje noktiju može biti opasno za zdravlje te izazvati deformacije noktiju, upale kožice, probleme sa zubima, tegobe sa želucem, pa čak i virusne infekcije uzrokovane konstantnim lickanjem prstiju.

"Osim što je reč o navici koju niko ne voli, grickanje noktiju može biti opasno za zdravlje te izazvati deformacije noktiju, upale kože i probleme sa zubima"

Kako da grickanje postane stvar prošlosti:

1. Dva puta dnevno umočite prste u ulje (maslinovo, ricinusovo, riblje ili ulje čajevca) oko 20 minuta

2. Namažite nokte tabasko sosom

3. Istrljajte prste ljutom papričicom

4. Umočite prste u sirće (oko pet minuta)

5. Umočite prste u sok od limuna (oko pet minuta)

6. Istrljajte prste karanfilićem ili lukom

7. Dok ste kod kuće, svaki nokat zamotajte u flaster ili lepljivu traku

Važne napomene:

- Ulja su odlična za negu kožice oko noktiju te za same nokte jer ih neguju i hrane. Ako želite da pojačate učinak, u ulje dodajte tabasko sos ili prah ljute papričice kako bi ukus bio nepodnošljiv i samim tim korisniji.

- Ne zaboravite kako nakon nanošenja ljutih ili vrlo kiselih dodataka ne smete da dirate oči te bi trebalo da budete oprezni oko dece i kućnih ljubimaca.

- Održavajte urednost noktiju, bez nepravilnih ivica koje bi vas mogli mogle dovesti u iskušenje da ih gricnete.

- U frižideru imajte svežu šargarepu, celer pa čak i led jer kada osetite potrebu za grickanjem, radije zagrizite ove tvrde namirnice.

- Ako vam je kožica oko noktiju oštećena, izbegavajte spomenute ljute i kisele preparate kako ne biste još više iritirali oštećenu kožu. Radije odaberite opcije s uljima i flasterima.

izvor i foto: zadovoljna; frameangel/freedigitalphotos.net

prethodna strana 1 od 32 sledeca idi na stranu