Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Nepušači, ove navike vam štete kao da pušite

izvor: 24sata.rs
| Zdravlje | 5 komentara

Svi imamo loše navike na koje nismo ponosni. Iako smo svesni koliko je pušenje štetno, često zaboravljamo na druge stvari koje su podjednako pogubne za naše zdravlje.

Možda ćete se iznenaditi, ali neke svakodnevne navike su loše za vas isto koliko i pušenje.

Sedite po ceo dan

Mnogi od nas ceo sede zbog posla, a ima i onih koji slobodno vreme provode ispred televizora, kompjutera. Sedeći stil života povećava rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa, raka, čak i depresije. Istraživanja su pokazala da dugotrajno sedenje povećava opasnost od prevremene smrti, a to važi i za one koji vežbaju. Ukoliko shvatite da ste većinu dana presedeli, pokušajte da ustanete periodično, makar skoknuli po čašu vode ili protegnite noge tokom pauze za ručak.

Pijete gazirane sokove

Redovno konzumiranje zašećerenih napitaka povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja, čak i ako niste gojazni. Dodatne doze šećera mogu da dovedu i do dijabetesa, mentalnih oboljenja, masne jetre, visokog holesterola i visokog pritiska. Ukoliko volite ukus nekog soka, zamenite ga sveže ceđenim sokom i veštačkim zaslađivačima.

Ne spavate dovoljno

Danas su svi su toliko zauzeti, da san često podređuju poslu ili druženju. Manjak sna vodi u gojaznost i povećava krvni pritisak. Zbog hronične neispavanosti pojačano lučimo hormon kortizol, a visoka doza tog hormona se dovodi u vezu sa rizikom od srčanog i moždanog udara. Pokušajte da spavate jedan sat duže tokom noći, ili ako ne možete, ugurajte 20-minutnu dremku u dnevnu rutinu.

Sunčate se u solarijumu

Već znate da solarijum povećava rizik od raka kože. Oni koji koriste solarijum pre 30. godine, izlažu sebe riziku od pojave melanoma za 75 odsto, a više od 400.000 slučajeva raka kože su u direktnoj vezi sa upotrebom solarijuma.

Jedete previše mesa

Nutricionisti su došli do zaključka da ljudi čija ishrana je bogata proteinima životinjskog porekla, četiri puta češće umru od raka nego oni koji dnevno unose više namirnica biljnog porekla. To je komparativno slično efektima pušenja. Uvedite jedan dan u nedelji kada nećete jesti meso.

Izvor: 24sata.rs
Foto: Javier Ignacio Acuña Ditzel/flickr.com

prethodna strana 1 od 32 sledeca idi na stranu