Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Lekovita svojstva lovora: Za bolje varenje i raspoloženje

izvor: Novosti
| Zdravlje | 0 komentara

Zahvaljujući brojnim korisnim sastojcima, lovor stimuliše proces varenja, dok se isceđeno ulje iz svežih plodova koristi za lečenje osipa, bolnih mišića, podsticanja bolje prokrvljenosti…

Magični čuvar zdravlja, lovor (Laurus nobilis) se kao začin i lek koristi od davnina. Prijatan miris listova potiče iz eteričnog ulja koje sadrži 50 odsto cineola, a ostatak ravnopravno dele metileugenol i terpinacetat. Zahvaljujući brojnim korisnim sastojcima, lovor stimuliše proces varenja, dok se isceđeno ulje iz svežih plodova koristi za lečenje osipa, bolnih mišića, podsticanja bolje prokrvljenosti. Pozitivno utiče na dobro raspoloženje. Pomaže i u lečenju histerije, grčeva u stomaku, neurastenije želuca, prehlada.

Izuzetno delotvorno, lovorovo ulje koristi se za lečenje bolova u ušima, modrica, istegnuća, kao i za lečenje težih gljivičnih oboljenja, pa i infekcije noktiju. I to nije sve. Ulje lovora jedno je od najmoćnijih preparata za jačanje organizma i preventivu, jer čisti limfni sistem. Primera radi, utrljavanje nekoliko kapi na natečene limfne žlezde dovodi do trenutnog osećaja olakšanja. Preporučuje se i kao provereno sredstvo za iskašljavanje, ali i za lečenje proširenih vena.

U lečenju dijabetesa kao i za odstranjivanje soli iz zglobova, efikasnim se pokazao čaj od ove biljke. Lovor se koristi i protiv glavobolje jer sadrži partenolide, supstance koje blagotvorno deluju na migrenu. Zahvaljujući eugenolu, deluje protivupalno i antioksidansno. Upravo iz ovog razloga, zagovornici narodne medicine preporučuju oblog od tkanine, prethodno potopljene u vodu u kojoj je provreo lovorov list. Ovakav oblog pomaže kod prehlada, gripa, kašlja i bronhitisa. A ispiranje kose vodom u kojoj je stajao lovorov list pomaže protiv peruti.

Izvor: novosti.rs
Foto: Mario Spann/Flickr.com

prethodna strana 1 od 32 sledeca idi na stranu