Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Evo zašto nikako ne bi trebalo zagrevati med

izvor: Super žena
| Zdravlje | 5 komentara

Iako deluje kao zdrava zamena za šećer i veštačke zaslađivače, med nikako ne bi trebalo zagrevati...

Med se od davnina koristi u ishrani, a ima višestruko blagotvorno dejstvo na organizam – ima snažno antibakterijsko dejstvo (ima potencijal da suzbije čak i bakterije otporne na antibiotike, popult salmonele ili e. coli), sadrži vitamine, minerale, antioksidante i enzime. Ukoliko uzimate med od lokalnih proizvođača, mogao bi da deluje blagotvorno i na sezonsku alergiju jer ćete biti izloženi malim česticama polena sa cveća koje raste u vašem kraju.

Međutim, toplota uništava njegove korisne sastojke a najgora stvar koju možete da učinite je da ga dugo pečete ili kuvate. Med koji je bio zagrevan zapravo izaziva stvaranje sluzi u organizmu, pogoršavajući na taj način neka stanja poput respiratornih problema, zapušen nos, probleme sa kožom (uključujući i akne), disbalans glukoze, gojaznost, itd.

Umesto toga, najbolje bi bilo koristiti javorov sirup s obzirom na to da dobro podnosi visoke temperature i zadržava mnoge korisne minerale, ili steviju. U nekim receptima moguće je zameniti ga i pasiranim zrelim bananama koje svakako predstavljaju zdraviju opciju od šećera. Ako pravite šejk od banane, na primer, šećer vam nije ni potreban – jednostavno ubacite u blender zrele banane i mleko, i dobili ste zdravu poslasticu koja će vam prijati čak i ako ste na dijeti.

Foto: tiverylucky/FreeDigitalPhotos.net

prethodna strana 1 od 32 sledeca idi na stranu