Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Evo zašto su tange i depilacija najveći neprijatelj svake žene

izvor: 24sata.rs
| Zdravlje | 10 komentara

Kažu da su žene komplikovane, ali i ženama je vrlo komplikovano. Održavanje higijene intimnih delova je nešto o čemu se obično govori tiho, pa su zato zablude najglasnije. Zato je za vas "24 sata" pitao dva iskusna ginekologa Nadu Radaković i Mimu Fazlagić kako lepši pol da brine o svojoj donjoj polovini.

Ne nosite tange

Tange treba nositi što ređe. One su najčešće izrađene od sintetičkog materijala koji nije prijatan za kožu. One nemaju osnovnu funkciju, a to je da pokrivaju intimne organe. Zadnji deo tangi stalnim trenjem između gluteusa i oko analnog predela doprinosi i da se bakterije iz crevnog trakta prenose prema polnim organima ili ka mokraćnoj bešici, kaže doktorka Nada Radaković.

Ginekolog Mima Fazlagić naglašava da ginekolozi na tange gledaju kao na modni detalj, a ne na funkcionalan izbor i da ako baš morate da ih nosite birate one od prirodnih materijala.

Ulošci ili tamponi?

Obe doktorke kažu da su i ulošci i tamponi podjednako efikasni i da je najbitnije da ih često menjate. Takođe, naglašava Fazlagić, izbor zavisi i od obimnosti i duzine trajanja ciklusa . Bez obzira na njega akcenat je na čestoj promeni i redovnoj higijeni.

Nikako ne sedite na hladnom betonu

Iako doktorka Fazlagić kaže da je za trajnije probleme posle sedenja na hladnom betonu potrebno i da dođe do neke infekcije, doktorka Radaković naglašava da sedenje na hladnom betonu najčešće dovodi do upala moraće bešike ili polnih organa, posebno jajnika. Učestale upale polnih organa dovode do trajnih promena na njima, a to može da ima za posledicu i sterilitet.

Dlačice "tamo dole" treba da ostanu tamo daleko

"Stidne dlacice imaju zaštitnu ulogu , a potpuna depilacija moze oštetiti kožu i dovesti do problema urastanja dlacica i gnojnih procesa", naglašava Fazlagić, a Radaković pojašnjava - ukalnjanjem stidnih dlačica lakše se i bolje sprovodi higijena polnih organa. Međutim sam proces uklanjanja tj, depilacija može biti i opasna. Koža u predelu genitalija je jako osetljiva, te prilikom depilacije toplim sredstvima moze doći do opekotina i do fizičkog oštećenja tj oguljotina,koje se mog razviti u jako neprijatne zapalenjske procese - izričita je doktorka Radaković.

Pazite šta piše na vlažnim maramicama

Postoje vlažne maramice koje su namenjene za brisanje intimnih delova tela, ali njih treba koristiti što ređe samo u situacijama kad nismo u mogućnosti da koristimo vodu, tj. kada smo van kuće, kaže doktorka Radaković.

Čudno zvuči, ali dalje ruke od sapuna

Obe doktorke kao najveću grešku navode neredovno i nepravilno održavanje higijene genitalija.

Greška je preterano korišćenje hemije, sapuna, šampona čime se menja PH vaginalne sredine i povećava se mogućnost razvoja gljivica i bakterija u vaginalnoj sredini.

Kada na pregled

Ginekološke preglede treba obavljati redovno,a to je obavezno jednom godišnje, a u zavisnosti od nalaza pri pregledu i od mišljenja lekara nekad i češće. Godišnji pregled podrazumeva kolposkopski pregled sa uzimanjem PA-pa brisa koji služe za rano otkrivanje karcinoma grlića materice, određivanje stepena čistoće vaginalnog sekreta, kao i klinički tzv. bimanuelni pregled organa u maloj karlici. U zavisnosti od nalaza nekad je potrebno uraditi i Ultrazvučni pregled. U okviru godišnjeg pregleda kod mladih osoba obavezno bi bilo uraditi i Ultrazvučni pregled dojki.

Izvor: 24sata
Foto: stockimages/freedigitalphotos.net

prethodna strana 1 od 32 sledeca idi na stranu