Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Oprez: Ovo su opasni sastojci u kozmetici

izvor: 24sata.hr
| Zdravlje | 6 komentara

Svakodnevnim korišćenjem kozmetike u telo ulaze opasne hemikalije koje mogu da izazovu probleme s kožom, glavobolje i neplodnost.

Šminka obiluje hemikalijama koje produžuju njihov rok trajanja, čuvaju boje i sprečavaju ljušćenje. Stručnjaci upozoravaju kako su te hemikalije opasne za zdravlje jer već i kratkotrajna izloženost može povećati rizik od bolesti srca, umora, gubitka pamćenja, kožnih problema i raka.

Svakodnevno korišćenje kozmetike dodatno povećava rizik od navedenih bolesti jer se hemikalije talože u organizmu, tvrde lekari.

Ftalati

Ovi naftni derivati koriste se u parfemima, ruževima za usne, lakovima za nokte i kosu, odnosno u kozmetičkim preparatima koji imaju navedeno "fragrance" ili "parfum".

Ftalati ulaze u krvotok i oponašaju ženski hormon estrogen remeteći hormonalnu ravnotežu. Oni mogu telo navesti da smanji ili pojača proizvodnju određenih hormona. Tako kod muškaraca smanjuju nivo testosterona što uzrokuje probleme s plodnosti.

Oni pospešuju ulazak u menopauzu. Žene koje su u krvi imale višu koncentraciju opasnih ftalata ušle su u menopauzu 2,3 godine pre drugih. Takođe, povezuju se s povećanim rizikom od raka dojke, dijabetesa, pretilosti i neplodnosti.

Parabeni

Parabeni se u kozmetici koriste kao konzervansi i sprečavaju nastanak bakterija i gljivica u šminki. Međutim, problem je u tome što baš kao i ftalati oponašaju estrogen i pospešuju rast ćelija tumora tako što menjaju gene.

Posebnu pažnju treba obratiti na parabene poput metil parabena, etil parabena i izobutil parabena koji se apsorbuju direktno u krvotok, a nalaze se u dezodoransima, hidratantnim kremama i preparativnoj kozmetici.

Formaldehid

Opasan i kancerogen formaldehid štiti od bakterija i ima ulogu antiseptika u šamponima, regeneratorima, kremama, kremama za brijanje, gelu za kosu i mleku za čišćenje kože. Pojavljuje se i pod drugim imenima kao što je imidazolidinil urea, formalin i formalit. Taj spoj iritira disajne puteve, može pogodovati nastanku astme, a odgovoran je i za alergijske reakcije na koži, vrtoglavicu, glavobolju i probleme s očima.

Dibutil ftalat

Hemikalija dibutil ftalat (DBP) koja je sastavni dio lakova za nokte i sprečava ljuštenje kancerogena je i povezuje se s neplodnošću kod muškaraca i malformacijama fetusa. Evropska komisija zabranila je njegovu upotrebu 2004. godine, ali u SAD-u se još uvek koristi.

Ulazi direktno u krvotok, a stručnjaci tvrde da je još opasnija inhalacija laka iz pare.

Sulfati

Sulfati su sastavni deo šampona, tonika za čišćenje lica i gelova za tuširanje. Najčešće sadrže 1,4-Dioxane koji ima kancerogena svojstva i uklanjaju prirodna ulja s kože zbog čega ona nakon pranja deluje isušeno i zateže. Najčešće uzrokuju iritaciju kože i očiju.

Toluen

Toluen se dobija destilacijom benzina ili suvom destilacijom kamenog ugljena i koristi se u proizvodnji lakova i boja za kosu. On zgušnjava boju i produžuje njen rok trajanja. On može uzrokovati probleme s disanjem i imunitetom, mučninu i rak, a u trudnoći se povezuje s problemima u razvoju.

Mineralna ulja

Mineralna ulja naftni su derivat koja se koriste u hidratantnim kremama, regeneratorima, parfemima, balzamima za usne i senkama. Odlično zadržavaju vlagu i mogu previše navlažiti kožu zbog čega se lice brzo isušuje ako se ne namaže kremom. Tim se stvara svojevrsna zavisnost od ove kreme.

Propilen glikol ili polietilen glikol

Naftni derivati među kojima su propilen glikol ili polietilen glikol deo su dezodoransa, losion posle brijanja, gela za kosu, šampona i krema. Oni baš kao i mineralna ulja pomažu u boljem zadržavanju vlage u koži, ali sprečavaju razvoj novih ćelija kože. Oni iritiraju kožu i kancerogeni su, a polietilen glikol koristi se i u izradi antifriza.

Butil hidroksi anisol (BHA)

Butil hidroksi anisol (BHA) je baš kao i dibutil ftalat zabranjen u Evropi, ali zato se još uvek koristi u SAD-u. On ulazi direktno u krvotok i menja endokrini sastav, a sastavni je dio maskare, korektora, rumenila i sjaja za usne.

1,4-Dioxane

Nusprodukt sulfata 1,4-Dioxane sastavni je deo šampona i pena za kupanje, ali najčešće nije naveden na deklaracijama. Kancerogen je i uzrokuje probleme s kožom, rak i malformacije deteta.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Leigh Caldwell/flickr.com

prethodna strana 1 od 32 sledeca idi na stranu