Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Kako da odaberete savršen jastuk?

izvor: lovesensa.rs
| Zdravlje | 3 komentara

Na loše odabranom jastuku možete da pretrpite "povredu na spavanju" - da dođe do uklještenja nekog nerva, da vam se ukoči vrat, ili da vam utrnu prsti...

Kad kupujemo dušek, obično otvorimo "četvore oči" i pozabavimo se ozbiljno veličinom, materijalom, udobnošću, cenom... Da li isti takav tretman prođe i jastuk na kojem treba da provedete trećinu od svakih 24 sata?

Mnogi ljudi misle da jastuk služi da pridržava glavu tokom spavanja, ali on zapravo treba da predstavlja podršku za vrat. Postoji nekoliko načina da proverite da li vaš jastuk tako i funkcioniše. Prvo, kad legnete u svoj omiljeni položaj za spavanje, jastuk treba da popuni prazninu između glave i ramena. Zatim, proverite u kakvom ste položaju.

- Ako ležite na leđima, s glavom oslonjenom na jastuk, uši treba da vam budu u ravni s ramenima, a ne ispred njih ili iza njih.

- Ako ležite na boku, kičma treba da vam bude skoro horizontalna, tako da vam glava nije nakrenuta ni naviše ni naniže.

- Spavanje na stomaku se, po pravilu, ne preporučuje jer može da izazove bolove u vratu i leđima, ali ako vi "samo tako možete" da spavate, onda se preporučuje samo vrlo tanak jastuk.

Naravno, udobnost je krajnje subjektivna stvar, tako da je pitanje materijala od koga jastuk treba da bude načinjen diskutabilno. Međutim, kakav god da izaberete, stručnjaci tvrde da ga treba promeniti posle dve godine korišćenja.

Izvor: lovesensa.rs
Foto: marin/FreeDigitalPhotos.net

prethodna strana 1 od 32 sledeca idi na stranu