Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Istina o trudnoći nakon 40. godine

izvor: Super žena
| Zdravlje | 66 komentara

Brojne zvezde poput Hale Beri, Đine Dejvis ili Suzan Sarandon, ostale su u drugom stanju nakon 40. godine. Međutim, šta stručnjaci kažu na to?

“Mediji su zasićeni pričom o tome kako su pojedine poznate ličnosti uspele da zatrudne prirodnim putem u četrdesetim ili pedesetim godinama, a to, nažalost, daje lažnu nadu brojnim ženama koje već duže vreme bezuspešno pokušavaju da ostanu u drugom stanju prirodnim putem. One obično dolaze sa pitanjem ‘Ta i ta glumica zatrudnela je sa 47, zašto ne mogu i ja?’”, navodi doktorka Devora Liberman, specijalista za plodnost iz Sidneja (Australija).

“Kada bi više poznatih ličnosti skupilo hrabrost i javno priznalo tim ženama šta je, zapravo, istina, one bi mnogo lakše shvatile da se ‘čuda’ ne dešavaju. Tako, preko 50 odsto žena do svoje 42. godine već ne može da zatrudni pomoću svojih jajnih ćelija, a do 45. godine šanse za trudnoću nastalu prirodnim putem gotovo da i ne postoje. Zato, ako čujete da je neka zvezda zatrudnela tako kasno, možete da budete skoro sigurni da su u pitanju vantelesna oplodnja ili donirana jajna ćelija”, objašnjava doktorka Liberman.

Isto tako, i mlađe žene trebalo bi da shvate da se u drugom stanju ne ostaje baš tako lako. Šanse da devojka u dvadesetim godinama ostane u drugom stanju svakog meseca su oko 20 do 25 odsto, a verovatnoća opada kako godine prolaze – smanjuje se na samo 10-15 odsto nakon 35. godine života. Do 40. godine pada na 5 odsto, a do 45. na samo 1 odsto.

Ali, šta je najveći problem u celoj priči? To što je 1993. godine 23 odsto novih majki bilo preko 30 godina starosti, a 2011. godine taj procenat popeo se na 43 - sve se češće dešava da žene odlažu stvaranje potomstva, pa zatrudne nakon 35. godine.

Nažalost, mnoge žene ne shvataju da Majka Priroda "ne igra po pravilima ljudi“ i neće čekati na to da one izgrade karijeru i kuću iz snova – kada to i ostvare, možda će već biti kasno.

A kada je u pitanju metod vantelesne oplodnje, ni tu stvari ne stoje baš najsjajnije – ne samo da je sama procedura preskupa, već je samo 6.6 odsto verovatnoće da će žena nakon 40. godine ostati u drugom stanju, a ako joj je 45. godina, verovatnoća pada na 1.2 odsto. Razlog za to ne leži u samoj proceduri, već u kvalitetu jajne ćelije, koju je nakon 40. godine znatno teže oploditi a rizik od pojave komplikacija prilikom razvoja fetusa postaje znatno veći.

Nažalost, čak i ako druga žena donira jajnu ćeliju, žene u srednjim godinama znatno će teže izneti trudnoću. Većina žena pretežno se fokusira gotovo isključivo na samu proceduru polodnje, zanemarujući ovaj aspekt, što je velika greška.

Savet je da, ukoliko imate stabilnu vezu i iole pristojna primanja, počnete sa planiranjem porodice što ranije, a ako vam to ne polazi za rukom – umesto skupih procedura, uzmite duži odmor, idite u prirodu i vodite ljubav često. Time ćete znatno uvećati šanse za stvaranje potomstva.

Foto: Thomas Pompernigg/Flickr.com

prethodna strana 1 od 32 sledeca idi na stranu