Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Šećer zaceljuje rane brže od antibiotika

izvor: klix.ba
| Zdravlje | 7 komentara

Delovanje starog leka potvrdilo je i novo istraživanje koje je pokazalo da sitni šećer, kada se naspe direktno u otvorene rane ili čireve, ubrzava lečenje mnogo brže nego antibiotici.

Istraživanje je sproveo Moses Murandu sa Univerziteta u Volverhamptonu, koji je odrastao u Zimbabveu, gde je njegov otac koristio šećer za ublažavanje bolova i lečenje rana kada je bio dete.

Šećer iz rane izvlači tečnost koja je potrebna za razvoj bakterija, što ubrzava proces lečenja.

Muranda je tokom svog istraživanja, šećerom lečio nekoliko osoba. Jedna od njih je bio i Alan Bejlis, kom je rana na nozi nakon amputacije veoma sporo zarastala. Nakon samo dve nedelje terapije šećerom, rana na Bejlisovoj nozi se drastično smanjila.

"Kada je Moses prvi put na meni testirao ovu terapiju, iskoristio je skoro kilogram šećera. Nakon dve nedelje je koristio samo četiri ili pet kašika. Rana se dosta smanjila u tom periodu. Prezadovoljan sam. Moj oporavak je mnogo ubrzan zahvaljujući njemu. Na početku sam bio veoma skeptičan, ali već nakon nekoliko dana sam mogao da primetim rezultate", rekao je Bejlis.

"Neverovatno je da nešto tako jednostavno kao šećer može imati takve efekte. Pacijenti su prezadovoljni rezultatima. Niko od pacijenata nije prijavio neke neželjene posledice terapije", rekao je Džonatan Janeman, jedan od bolničara.

Do sada se šećernim terapijama podvrglo 35 pacijenata i kod svih je zabeleženo značajno poboljšanje stanja.

Izvor: klix.ba
Foto: JadeGordon/sxc.hu

prethodna strana 1 od 32 sledeca idi na stranu