Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Crveni pečati - alergija na hladnoću

izvor: novosti.rs
| Zdravlje | 0 komentara

Koža može burno da reaguje u kontaktu sa hladnim predmetom, vodom ili vazduhom. Saznajte kako se manifestuje alergija na hladnoću.

Hladnoća nepovoljno utiče na kožu, jer isušuje površinski sloj, koji reaguje tako što puca, a često se javlja i crvenilo. Srećom, ove neprijatnosti mogu da se izbegnu i drže pod kontrolom svakodnevnom pravilnom negom.

Ima i onih koji na hladnoću reaguju burnom alergijskom reakcijom i oni zahtevaju drugačiji tretman lečenja.

Najčešće se alergija na hladnoću manifestuje tako što se nekoliko minuta nakon izlaganja kože hladnom vazduhu, tečnostima ili hladnim predmetima, na mestu kontakta javljaju crvenilo i otok, neretko svrab, nelagodno peckanje ili bol.

- Ako je površina kontakta sa hladnoćom veća i reakcije mogu biti izraženije, čak i sistemske kao što su glavobolje, pad krvnog pritiska, nesvestica - kaže magistar sc. dr Dušica Jarić, specijalista za plućne bolesti ordinacije "Dr Jarić" iz Novog Sada. - Pacijenti sa težim oblikom ove bolesti mogu da se udave tokom plivanja u hladnoj vodi, ili da se uguše nakon uzimanja vrlo hladnih napitaka zbog jakog otoka mekih tkiva ždrela.

Postoji i odloženi tip reakcije kože na hladno, kada se promene javljaju nakon 24 sata od kontakta sa hladoćom, a postoje i urtikarije koje se javljaju samo nakon vežbanja na hladnoći (takozvana hladnoćom indukovana holinergijska urtikarija).

- U dijagnostičke svrhe konstruisani su posebni uređaji za ovaj tip alergije, takozvani "Temptest" kojim se ne postavlja samo dijagnoza već se određuje i prag osetljivosti, odnosno najkraće vreme izloženosti hladnoći posle kojeg se javlja reakcija, što je bitno u prevenciji bolesti - objašnjava naša sagovornica. - U nedostatku "Temptesta", za postavljanje dijagnoze pored dobre anamneze od pomoći je i test sa kockom leda ili upotreba hladnih kupki.

Osnovni korak u lečenju alergija na hladnoću je prepoznavanje uzroka i preduzimanje mera koje će pomoći da se izbegnu pokretači reakcije. Ovo može da se postigne, na primer nošenjem zaštite pri kontaktu sa hladnim vazduhom, predmetima i tečnostima (kape, šalovi, rukavice, topla obuća, zaštitne maske za lice, izbegavanje hladnih napitaka, kupanja u hladnoj vodi i drugo). U lečenju fizičkih urtikarija antihistaminici se često primenjuju u četvorostruko većim dozama od onih koje se uobičajeno preporučuju.

Izvor: novosti.rs
Foto: sxc.hu

prethodna strana 1 od 32 sledeca idi na stranu