Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Razgovor za posao: Istina je najbolja taktika za trik-pitanja

izvor: 24sata.hr
| @posao | 2 komentara

Tokom intervjua za posao poslodavac će hteti da sazna sve o vašem iskustvu, karakteru i sposobnostima, i trik-pitanjima utvrditi da li ste baš vi pravi kandidat...

Cilj intervjua za posao je upoznati potencijale kandidata, njegovu motivaciju, način na koji pristupa poslu, kako se nosi sa stresnim situacijama, kako komunicira s drugima, kako organizuje svoj rad i slično, ističe psiholog Martina Trboglav.

Većina razgovora sadrži nekoliko “krugova” vrlo sličnih pitanja. Po pravilu, u prvi krug spadaju pitanja o iskustvu, bivšem poslodavcu, odnosu s kolegama na bivšem radnom mestu i motivaciji da se prijavite za posao.

Drugi krug čine pitanja koja otkrivaju lične osobine i koncentrišu se na osobine potrebne za radno mesto na koje ste se prijavili, a u trećem krugu moraćete da odgovorite na pitanje zašto biste bili dobar kandidat za radno mesto.

Zvuči jednostavno, ali često ispitivači-psiholozi koriste igre ili trik-pitanja pomoću kojih mogu da steknu širi utisak o vama. Na primer, o tome šta mislite o sebi, kako funkcionišete pod pritiskom, kako komunicirate s drugim ljudima.

“Poslodavci cene sposobnost sagledavanja šire slike poslovanja, razmišljanje o onome što se radi i kako se posao može poboljšati. Cene se otvorena i konstruktivna komunikacija, i pozitivan pristup poslu” navodi Trboglav.

U praksi se dešava da poslodavac naiđe na kandidata koji ima znanje i iskustvo, ali tokom procene sposobnosti i karaktera dođe do zaključka da se taj kandidat ne bi dobro uklopio. I obrnuto, ima kandidata koji nemaju iskustvo, ali su sjajan potencijal s obzirom na sposobnosti i način na koji pristupaju ljudima, što su karakteristike ključne za uspeh.

Za svaki krug pitanja postoji nekoliko onih koja će vam gotovo sigurno postaviti, kao i nekoliko onih za koja se pre razgovora treba malo pripremiti.

“Na primer, ako poslodavac pita koje su vaše mane, samosvesna osoba će istaći u kom području bi mogla da se dodatno usavršava, pri čemu može navesti i konkretne korake koje preduzima ili planira da napravi. Kvalitetan ispitivač ionako će te karakteristike sam uočiti, pa će iskrenost biti dodatni adut” objašnjava Trboglav.

Najčešća pitanja:

Recite nešto o sebi, kakvo radno iskustvo imate, koje ste poslove radili?

Ne počinjite priču od rođenja i ne pričajte anegdote. Kratko istaknite najvažnije detalje iz poslovne biografije i veštine koje ste razvijali u slobodno vreme.

Zašto tražite novi posao? Zašto ste napustili bivše radno mesto?

Budite pozitivni, ne govorite ružno o bivšem poslodavcu čak i ako ste nezakonito dobili otkaz. Ako ste dobili otkaz, pokušajte da ga predstavite kao logičan kraj vaše karijere tamo i recite da je vreme za nove izazove.

Šta znate o našoj kompaniji, zašto ste se prijavili za ovaj posao? Šta želite da radite kod nas?

Pre razgovora obavezno se raspitajte o kompaniji. Dobar pristup bio bi: “Već neko vreme pratim vaš uspeh na tržištu i rado bih pomogao da se poveća prodaja”.

Savet plus: Ostavite dobar prvi utisak

Početak razgovora je verovatno najstresniji jer ste tek upoznali ispitivača i još ste u stresu od svega što vas čeka, ali pokušajte da vodite računa o govoru tela. Udobno se smestite (ne vrpoljite se i nemojte utonuti u stolicu). Gledajte sagovornika u oči. Držite ruke u krilu, ali ih nemojte stezati, neka budu slobodne. Atmosferu možete da razbijete pozitivnom primedbom: pohvalite cveće na stolu, recite da vam se sviđa.

Kako podnosite rokove i promene iz sata u sat?

Ako ne funkcionišete u takvoj atmosferi, možda je bolje da to na neki način i priznate, ali - mudro. Recite da vam je važno da imate dovoljno vremena da se dobro pripremite, pa kad treba, možete da dođete i ranije.

Zašto bi trebalo da zaposlimo baš vas?

Zaokružite priču: podsetite ispitivača na svoje najjače osobine. Osim obrazovanja i uobičajenog iskustva, možda imate i neki dodatni plus. I još nekom rečenicom pokažite da cenite kompaniju u kojoj se takmičite za posao.

Koliko imate dece? Planirate li da imate decu?

Ne pozivajte se na pravo da poslodavac ne bi trebalo da vas to pita. Ako imate četvero dece, recite to, i istaknite da neće negativno uticati na vaš rad. Dobar pristup je: “Organizovani smo tako da moj posao nikada nije trpeo zbog dece”.

Šta je vaša najveća prednost a što mana?

Vaša najveća prednost trebalo bi da bude preokretanje mana u svoju korist. Ako vam postave jedno od tih pitanja, odmah odgovorite i na drugo. Na primer: “Još nisam radila u programu koji koristi vaša kompanija, ali radila sam na ranijim verzijama i brzo se prilagođavam promenama”.

Kako ste se slagali s bivšim poslodavcem?

Odlično – naravno – jer nikom ne treba svađalica. Ali možete da spomenete i da se niste uvek slagali sa idejama koje je trebalo primeniti na poslu, ali ste zahvaljujući konstruktivnoj atmosferi, najčešće dolazili do dobrih rešenja.

Koliku platu ste imali i koliku platu očekujete?

Poslodavac procenjuje koliko ste realni, ali i koliko malo vas može platiti. Dobra prilika da kažete: “Počela sam sa toliko-i-toliko i napredovala, tako da je poslednja plata bila...”. Takvog radnika ne treba potceniti. Pre razgovora raspitajte se o plati.

Izvor: 24sata.hr
Foto: pakorn/FreeDigitalPhotos.net

prethodna strana 1 od 23 sledeca idi na stranu