Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Kako da najlakše istopite kilograme dobijene u trudnoći?

izvor: Super žena
| Kuća&Porodica | 3 komentara

Ako sa mukom pokušavate da se otarasite kilograma koje ste nabacili tokom trudnoće, znajte da niste sami. Najnovije istraživanje jednog univerziteta u Čikagu pokazalo je da čak 75 odsto žena zadržava dodatnu težinu bar još godinu dana nakon porođaja.

Najteže je majkama koje za vreme trudnoće prekorače onu težinu koja se smatra zdravom i koje ne uspeju da se vrate na staru kilažu u roku od pola godine nakon porođaja. A preterani višak kilograma stvoriće i kod deteta veći rizik od gojaznosti kasnije u životu.

Jedan od uzroka ove pojave mogao bi da se krije u tome što u trudnoći telo buduće majke prolazi kroz brojne dramatične fiziološke promene kako bi se pripremilo za snabdevanje fetusa nutrijentima, njegov razvoj, porođaj, i kasnije dojenje. Ove promene uključuju pojačanu cirkulaciju, ubrzavanje metabolizma, i promene u nivou hormona.

Međutim, bez brige. Evo par stvari koje će doprineti topljenju kilograma nagomilanih tokom trudnoće:

Neka vam zdrava užina i grickalice uvek budu pri ruci. Voće, sirovo povrće, malo orašastih plodova, integralne žitarice, i posnija mesa predstavljaju odličan izbor.

Držite se što salje od teške, industrijski prerađene hrane koja sadrži mnoštvo praznih kalorija. Zaboravite na prženu hranu, testeninu, pice, suhomesnate proizvode i slatkiše.

Dojite dete što duže možete. Istraživanja su pokazala da je dojenje kod nekih žena uticalo na smanjenje težine. Svakako nemate šta da izgubite, a vašem detetu će takav vid ishrane mnogo značiti..

Brojite kalorije koje unesete. Kako se ne biste zaneli, beležite na papir sve što ste uneli u toku dana, ili jednostavno skinite neku od aplikacija za mobilni specijalno namenjene praćenju unetih kalorija i nutrijenata.

Ne zaboravite na hidrataciju. Naš organizam nekada žeđ pomeša sa osećajem gladi, pa posegnemo za hranom umesto da popijemo čašu vode. A tečnosti ćete svakako dodatno gubiti dojenjem. Neka vam neka tečnost bez šećera i kofeina zato uvek bude pri ruci.

Držite se prethodnog rasporeda obroka. Iako će vam se život izmeniti iz korena kada prinova stigne, pokušajte da zadržite stare navike u vezi sa ishranom.

Krećite se. Džogirajte, šetajte, ili izađite sa bebom bar na sat vremena dnevno, ukoliko vam vremenske prilike to dozvoljavaju.

Foto: Bayu Aditya/Flickr.com

prethodna strana 1 od 37 sledeca idi na stranu