Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Pomozite sobnim biljkama da prezime

izvor: Novosti
| Kuća&Porodica | 0 komentara

Tokom zime, nežnim saksijskim biljkama potrebna je posebna nega i pažnja kako bi "žive i zdrave" dočekale prolećno sunce.

Da biste im pomogli da se lakše prilagode nepovoljnim uslovima u zatvorenom prostoru i prežive najhladnije godišnje doba, obratite pažnju na sledeće činjenice:

1. Sobno cveće ne podnosi naglu promenu temperature, pa bi zimogrožljive biljke prilikom otvaranja prozora trebalo zakloniti od promaje i ledenog vazduha. Poželjno je da temperatura u prostoriji bude između 15 i 20 stepeni Celzijusovih. Oleander, limun, bugenviliju i hrizanteme treba držati na 4 do 10 stepeni, dok ciklamama i azalejama prija temperatura od 10 do 13 stepeni. Kaktusima najviše prija boravak u svetloj prostoriji na temperaturi od 5 stepeni C, a da bi naredne godine cvetali, ne treba ih zalivati tokom zime.

2. Ukrasno bilje koje traži više svetlosti (drvo života, fikus, kroton) trebalo bi da bude bliže prozoru, blizu neonskih, ili bio-sijalica.

3. Što se vlažnosti vazduha tiče, opšte pravilo je da je većim biljkama potrebno 40%, a manjim 50-60% vlage. U prostorijama sa centralnim grejanjem, vazduh je izrazito suv pa se preporučuje orošavanje cveća jutarnjim časovima, postavljanje posuda sa vodom na radijatore, ili postavljanje automatskih (električnih) ovlaživača. Napomena: ljubičica, begonija, ciklama, alokazija, sanseveria i kaktusi se ne orošavaju.

4. Voda za zalivanje mora da bude meka (prokuvana), sobne temperature. Učestalost zalivanja zavisi od vrste biljke, mesta na kome se nalazi i temperature. Ako je prostorija svetla i topla, biljke treba češće zalivati, a zemlju održavati umereno vlažnom. Cveće koje cveta tokom jeseni i zime umereno zalivajte. Zelene biljke (osim vodene palme) zalijte kada se isuši polovina komposta u saksiji. Biljke koje u toku zime zahtevaju hladnije mesto (od 5 do 10 o C) ovlažite tek toliko da ne budu suve. Ukoliko lišće na sobnom cveću počne da žuti, najverovatniji uzrok tome je preobilno zalivanje.

5. I ne zaboravite da grupišete biljke u skladu sa njihovim potrebama za svetlošću. Držite ih na udaljenosti 2 do 3 m od grejnog tela.

Izvor: novosti.rs

Foto: Ana Ulin/Flickr.com

prethodna strana 1 od 37 sledeca idi na stranu