Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Zašto Bred i Anđelina tretiraju ćerku kao sina?

izvor: Super žena
| Kuća&Porodica | 50 komentara

Osmogodišnja Šajlo Džoli-Pit, ćerka čuvenog holivudskog para, ne želi da je okolina zove pravim imenom, već Džon.

Kada je Bred Pit nedavno gostovao kod Opre Vinfri, otkrio je zanimljive detalje iz svoje porodice. Naime, ispričao je da kada je ćerku pozvao Šaj, ona ga je prekinula i rekla “Ja sam Džon“.

Sada cela porodica Šajlo mora da oslovljava sa Džon, a na filmskoj premijeri filma svoje majke pojavila se s tatom i dvojicom starije braće obučena u odelo s kravatom.

Još 2010. godine Džolijeva je za “Veniti fer“ rekla da Šajlo želi da bude dečak. – “Želi da se ošiša na kratko. Voli da nosi muške stvari. Misli da je jedna od braće.“

Iako većina devojčica voli iste igračke i odeću kao i dečaci, šta se dešava kada dete želi da bude drugog pola? Da li se to smatra krizom polnog identiteta ili normalnim delom odrastanja?

Linda Bler, klinički psiholog i autorka knjige “Srećno dete“, kaže da mnogo razloga može biti uzrok ovakve želje. Za dete kao što je Šajlo, a želi da bude Džon, odlučujuće može biti prisustvo tri brata u porodici.

“Kada je dete u društvu starijih članova porodice koji su suprotnog pola, normalno je da ono hoće da ih imitira. S druge strane, Šajlo ima mlađeg brata i sestru, kao i još troje starijih, pa možda želi da bude u centru pažnje“, rekla je ona.

Prirodno je da deca istražuju polove

Dr Linda Bler kaže da je normalno da deca žele da istraže oba pola, ali problem nastaje zbog ustaljenih moralnih normi u društvu, zbog čega se često ova potreba potiskuje.

Ipak, daleko je gore dečacima koji žele da nose haljinice i iskažu žensku stranu pored roditelja koji se trude da to potisnu. Jedno istraživanje je čak pokazalo da su ljudi blagonakloniji prema muškobanjastim devojčicama nego prema dečacima koji bi voleli da su devojčice.

Britanska organizacija Mermaids, koja pomaže porodicama čija deca prolaze kroz krizu polnog identiteta, kaže da najviše poziva dobiju upravo od zabrinutih roditelja dečaka.

Roditelji moraju da sačekaju i puste dete

Pre puberteta nema potrebe da dete vode kod psihologa, ističe Blerova – “Ako dete počne da se menja u skladu sa svojom prirodom i emocijama, pustite ga. Nema potrebe da se plašite.“

Ipak, Edi Dejvis, psihoseksualni terapeut, upozorava da ako mlada osoba ili dete tokom ove promene pokazuju znake depresije i stresa, obavezno se mora potražiti stručna pomoć.

“Ako se dete snažno poistovećuje sa suprotnim polom do tačke da to izaziva sukobe, potražite pomoć. Znaci patnje kod mlade osobe mogu se iskazati samopovređivanjem, destruktivnim ponašanjem i depresijom“, ističe.

Najvažnija stvar koju bi roditelji trebalo da upamte jeste da nema upozoravajućih znakova da će dete postati transseksualno. Imitiranje suprotnog pola može biti samo faza tokom koje dete prirodno istražuje ili reakcija na braću, sestre i porodično okruženje.

prethodna strana 1 od 37 sledeca idi na stranu