Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Kako da budete dobar uzor deci?

izvor: Super žena
| Kuća&Porodica | 0 komentara

Načini da se bude dobar uzor deci su od suštinskog značaja za svakog roditelja i staratelja. Naravno da svaki roditelj želi da dobro utiče na svoje dete, međutim, to nije nešto što dolazi samo od sebe, a i svi smo ljudi koji ponekada pogreše. Na sreću, postoje načini kojih se možete pridržavati kako biste bili dobar uzor svojoj deci. Evo nekih od njih.

1. Naučite ih šta je dobro, a šta loše

Deca, naročito mlađa, veoma su povodljiva. Zato je veoma važno da ih od malih nogu učite da prave razliku između dobrog i lošeg. Naučite ih da nije lepo nekoga da udare, da psuju, piju, puše ili uzimaju nešto što im ne pripada.

2. Sagledajte stvari iz njihove prespektive

Dete kome su povređena osećanja može da se povuče u sebe i tada nećete moći da utičete na njihovo ponašanje, stav i odluke. Mala deca ne razumeju zašto ne mogu da dobiju novu igračku. Tada treba da im objasnite na način koji će razumeti i da saosećate sa njima.

3. Pohvalite dobro ponašanje

Kada kod dece pohvalite dobro ponašanje, skrenućete im pažnju da će više postići ukoliko se lepo ponašaju.

4. Saslušajte svoje dete

Svako dete drugačije ispoljava svoja osećanja. Ukoliko plače, to ne mora da zači da ga nešto boli ili da je ljuto. Plakanjem možda ispoljava povređena osećanja, strah ili uznemirenost. Ukoliko želite da budete dobar uzor detetu, budite osoba kojoj može da se obrati za bilo šta.

5. Deca su deca

Čak iako ste pokušali na sve moguće načine da utičete na dete a ono se i dalje ponekada loše ponaša, imajte na umu da je vaše dete i dalje upravo to, samo dete i da će sigurno imati momente lošeg ponašanja.

6. Povedite računa o sopstvenom ponašanju

Deca rade stvari koje vide i čuju. Ukoliko želite da budete dobar uzor onda morate da vodite računa o tome šta radite i govorite.

Foto: photostock/FreeDigitalPhotos.net

prethodna strana 1 od 37 sledeca idi na stranu