Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Seks na jednu noć: Evo zašto se posle osećate usamljeno

izvor: Super žena
| Ljubav&Sex | 12 komentara

Budite iskreni prema sebi – seks nikada neće zameniti ono što vam je zaista potrebno...

U današnjoj progresivnoj kulturi, društvo voli da veruje da su veze na jednu noć ono što čine samouverene i emancipovane žene. Međutim, to nije uvek slučaj. Brojni stručnjaci i terapeuti navode da se mnoge pacijentkinje jutro posle bude sa osećanjem – usamljenosti.

Dok pijete, takav odnos izgleda kao dobra ideja – zabavan je, spontan i seksi. Međutim, povezanost koju osećate sa partnerom u trenutku zanosa brzo će nestati i uskoro ćete biti primorani da se vratite u realnost. A tada se možete i pokajati.

Razlog za to je što u svojoj glavi mešate i povezujete seks sa intimnošću i povezanošću na više nivoa, za koje se nadate da će doći sa takvim odnosom. Ali, kako to nije slučaj, vi, umesto ispunjenja svojih potreba, ostajete razočarani.

Površno gledano, seks na jednu noć nešto je sasvim bezazleno – niko neće biti povređen jer čin kratko traje i niko nikoga neće ostaviti. Međutim, ono što mnoge žene ne žele sebi da priznaju je da potajno žele mnogo više (pogotovo ako im se partner zaista sviđa), što može uzrokovati osećanje usamljenosti, pa i frustracije.

Biologija, za razliku od muškaraca, po ovom pitanju nije naklonjena ženama – oksitocin čini da žene ovakav vid bliskosti greškom povezuju sa nečim dubljim, što otežava odvajanje emocija od seksualnog odnosa. A prema jednom istraživanju, objavljenom u magazinu “Journal of Social and Personal Relationships”, i muškarci i žene imaju tendenciju da promiskuitetne žene ocene negativno (čak i same promiskuitetne žene ih tako ocenjuju), što stvara veći društveni pritisak zbog kog se žene teže suočavaju sa posledicama veze na jednu noć.

Ali, to ne mora da se odnosi na sve žene. Kako, onda, znati da li na pravilan, zdrav način pristupate seksu na jedno veče ili ćete opet završiti osećajući se slomljeno? Ako ste oboje svesni onoga što se odvija i oboje imate ista očekivanja, ako ne pokušavate da popunite nikakvu prazninu, ako se sve vreme osećate sigurno, ne grize vas savest i ne osećate se loše u pogledu onoga što činite, najverovatnije se nećete pokajati. Međutim, ako osećate anksioznost, tugu, usamljenost, neprijatnost, ako se osećate iskorišćeno ili žalite u bilo kom smislu, onda je u pitanju loša odluka. Ako vam seksualni odnosi te vrste ne pružaju ono što želite, najbolje bi bilo da ih se klonite u potpunosti i naučite prvo kako da prihvatite samoću, cenite sebe i uživate u svom društvu.

Korisno je imati na umu i sledeće - iako stabilne veze nose veći rizik od povrede osećanja, one ujedno nose i veću nagradu – osećanje privrženosti i ljubav.

Foto: mark sebastian/Flickr.com

prethodna strana 1 od 50 sledeca idi na stranu