Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Ovo su razlozi zbog kojih žene varaju partnere

izvor: Super žena
| Ljubav&Sex | 39 komentara

Jedno od najnovijih istraživanja pokazalo je da su žene u braku podjednako neverne kao muškarci. Šta je uzrok ovome?

I dok muškarci i dalje “vode” kada su bračne prevare u pitanju, žene im se polako ali sigurno približavaju.

Sudeći prema najnovijem istraživanju koje je sproveo Nacionalni centar za istraživanje mišljenja Univerziteta u Čikagu, od 1990. do 2010. godine procenat nevernih supruga porastao je za čitavih 40 odsto!

Naime, oko 15 odsto udatih žena priznalo je da je bilo neverno, dok je isto potvrdilo 21 odsto muškaraca.

Ali, stručnjaci nisu iznenađeni. Oni su odavno uzeli u obzir ovih 6 glavnih “krivaca” za neprimereno žensko ponašanje:

Finansijska nezavisnost

Ovo je razlog broj 1 – žene varaju svoje partnere jer su danas imaju veću finansijsku nezavisnost. Veliki broj žena zna da neće snositi nikakve negativne posledice ukoliko se desi da neverstvo dovede do razvoda.

Samo jedan klik je dovoljan

Razvoj tehnologije i urbana sredina učinili su da prevara postane lakše nego ikada. Kada je komunikacija u pitanju, ženama su na usluzi mobilni telefoni i društvene mreže, život u gradskoj sredini omogućava veću privatnost (male su šanse da će neko primetiti gde se kreću), a izbor slobodnih muškaraca na radnom mestu predstavlja dodatno iskušenje.

Neverstvo se drugačije definiše

Razvoj tehnologije omogućio je da seksualna hemija i emocionalna intimnost koji se javljaju među preljubnicima prođu neopaženo jer nema fizičkog kontakta, što je jedna od glavnih odlika neverstva. Mnogi koji pribegavaju ovakvom ponašanju to ne vide kao problem, međutim, jedno istraživanje pokazalo je da 85 odsto žena i 74 odsto muškaraca seksting (engl. “sexting”, kreiranje i slanje poruka i/ili fotografija sa eksplicitnim sadržajima seksualne prirode elektronskim putem ) smatra neverstvom.

I dame vole i žele – seks

Vekovima je u zapadnoj kulturi bilo zastupljeno mišljenje da je potreba za seksom kod muškaraca intenzivnija, i da je zbog toga ženama lakše da budu monogamne. Takođe, mit je da žene nisu u stanju da jasno razdvoje ljubav od seksa, i da im je seks potreban samo kada žele da da se povežu sa partnerom na emocionalnom nivou.

Prevara je danas kulturološki prihvatljivija

Pre sedamdesetih, bilo je široko zastupljeno mišljenje da seks za žene predstavlja bračnu dužnost. Popularna kultura, a naročito filmovi, negovali su zabludu da žene koje pribegavaju seksu van braka postaju lude i suicidne. Od 1970. do 2006. godine prosečan broj seksualnih partnera žena povećao se sa 1,8 na 3,3. Za muškarce, taj broj ostao je, otprilike, isti – sa 11,8 na 11,6. Faktori koji su tome doprineli su ekonomska nezavisnost, veća sloboda žene u društvu i oralna kontracepcija. Sa dolaskom hormonskih pilula šezdesetih godina, žene su postale mnogo manje zabrinute po pitanju neželjenog začeća - mogle su slobodnije da istraže svoju seksualnost, što je rezultovalo i većom stopom bračnog neverstva.

Devojke, jednostavno, žele da se zabavljaju

Ni dame nisu imune na dosadu koja se u braku javlja usled rutine, pogotovo ako fizička intimnost trpi zbog porodičnih i poslovnih obaveza. Afere su primamljive upravo zato što predstavljaju fantaziju, lišenu svih onih problema koje brak u realnom životu donosi sa sobom – niko nakon strastvene noći neće zamišljati kako njegov partner kupi prljave čarape s poda, ili obavlja neke druge “neugledne” bračne dužnosti.

Foto: Gabriel S. Delgado C./Flickr.com

prethodna strana 1 od 50 sledeca idi na stranu