Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Nega stopala: Najbolji način da se rešite neprijatnih mirisa

izvor: Super žena
| Lepota | 0 komentara

Ono što osećate zapravo je prisustvo preterano razmnoženih bakterija i gljivica. Otkrijte koji je uzrok problema i šta sve možete da učinite po tom pitanju.

Obavezno nosite čarape

Vaša stopala imaju više znojnih žlezda nego ostali delovi tela, tako da je izuzetno bitno nositi čarape od prirodnih materijala (pamučne, ili sa dodatkom vune) koje će upijati znoj. Menjajte ih svaki dan, a ako vežbate, onda i češće.

Napravite kupku

Ako osećate zaista neprijatan miris, pokušajte da ih potopite u kupku od crnog čaja na 20 minuta. Kiselina u crnom čaju uništava mikrobe i zatvara pore, pa će vaša stopala ostati suvlja. Upotrebite 4 kesice čaja na litar vode i rashladite čaj pre nego što potopite stopala.

Upotrebite sprej, puder ili sodu bikarbonu

Sprej protiv znojenja i gljivica, kao i talk, učiniće da vaše noge duže ostanu suve, a neprijatne mirise možete neutralisati tako što ćete u obuću sipati sodu bikarbonu.

Nosite obuću naizmenično

Verovatno ste shvatili da će džins pantalone ostati u boljem stanju ako ih ne nosite dva dana zaredom, a isti princip važi i za cipele. Nošenjem istog para cipela svaki dan sprečava se mogućnost da se znoj potpuno osuši, što doprinosi stvaranju neprijatnih mirisa. Ako vežbate ili idete u teretanu, kupite dva para patika.

Oslobodite stopala kad god možete

Skidanjem cipela na poslu ili u kolima provetrićete stopala, a kako svi znamo da mračna, topla i vlažna mesta pogoduju razvoju mikroorganizama – malo kiseonika suzbiće dalje širenje gljivica i bakterija.

Foto: merri/Flickr.com

prethodna strana 1 od 30 sledeca idi na stranu