Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Najgore stvari koje se mogu dogoditi vašoj guzi

izvor: magazin.hr
| Lepota | 6 komentara

Kožne tegobe mogu da zadese bilo koji deo vašeg tela, a to uključuje i guzu. Od akni do strija, proverite na koji način se možete rešiti najčešćih kožnih problema na zadnjici...

Bubuljice

Male crvene lezije na koži najčešće su vidljive na licu, ali mogu se pojaviti na bilo kom mestu gde postoje folikuli dlačica, što uključuje i vašu guzu. Masna koža i mrtve ćelije mogu začepiti folikule, i prouzrokovati upale iz kojih se rađaju bubuljice.

Koristite kreme s benzoil peroksidom kako biste uništili bakterije koje uzrokuju pojavu akni. Ako vam to ne pomogne, od dermatologa zatražite recept za antibiotik za površinsku upotrebu ili retin-a kremu. A ako vežbate, jedan od najboljih načina da sprečite pojavu bubuljica je da se odmah nakon vežbanja skinete i istuširate.

Strije

Reč je o belim ili crvenim linijama koje nastaju usled zatezanja kože zbog promena telesne težine (recimo, tokom puberteta ili trudnoće). Linije se stvaraju kad se vlakna elastina i kolagena, tačno ispod površine kože, opuste i popucaju, a inače su i genetski uslovljena, pa ako ih vaša majka ima dosta, vrlo verovatno će i vas zadesiti ista sudbina.

Probajte da održavate istu, zdravu težinu. Gojenje, ali i mršavljenje, pogotovo brzo, zategnuće ili opustiti kožu. Nažalost, jednom kad se pojave, ne možete mnogo toga da učinite. Ako su i dalje ružičaste boje, kreme na recept, poput neke s retinolom bi mogle da ih izblede (jer stimulišu rast kolagena, koji podstiče obnavljanje kože). Ali ako su bele, jedino što može da vam pomogne je laserski tretman uklanjanja, ali rezultati obično nisu besprekorni.

Celulit

Ovo je fino ime za rupičastu kožu, koja se stvara zbog ispupčenih masnih ćelija ispod površine kože. A deluje grbavo jer se masno tkivo 'sudara' s vezivnim tkivom. Celulit može da se javi u periodu adolescencije, a iako će biti vidljiviji kod gojaznijih osoba, može da se pojavi i kod mršavih, u zavisnosti od genetike. Oko 90 odsto svih žena ima celulit.

Najbolji način da poboljšate stanje je gubitak viška kilograma i redovno vežbanje. Što znači, da ako imate manje masnih naslaga, manje će biti i celulita. Ali, ako uprkos kilogramima muku mučite s njim, uvek možete da pokušate s anticelulitnim kremama koje sadrže kofein, koji privremeno zateže kožu, usled čega se celulit manje vidi.

Osip

Crveni osip koji svrbi, a pojavljuje se između guzova, može da bude intertrigo, koji uzrokuju trenje i vlažna koža. Uobičajeno je da se javi nakon vežbanja.

Istuširajte se odmah nakon vežbanja, dobro se obrišite i osušite, i nanesite malo hidrokortizona (kreme). Ako se osip ne povuče nakon nekoliko dana, posetite lekara kako bi proverio da li se radi o gljivičnoj infekciji ili nekom drugom stanju, poput psorijaze.

Izvor: magazin.hr
Foto: Hot Gossip Italia/Flickr.com Foto: arztsamui/FreeDigitalPhotos.net

prethodna strana 1 od 30 sledeca idi na stranu