Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Pogrešna visina tona boje i neželjeni odsjaj u kosi

izvor: Miloš Fijatović
| Lepota | 0 komentara

Veći problem od neželjenih odsjaja u kosi su promašene visine tonova odnosno previše potamnela ili previše posvetlela kosa pri nanošenju boje. Čini se da je problem manji ako je kosa previše svetla pa će nanos tamnije boje popraviti taj efekat ali nije uvek tako jednostavno.

Pre svega primećujem da se klijenti koji se farbaju kod kuće u tamnije tonove na kraju uvek završe kao crnke ili još gore kao brinete sa crnim krajevima. Ovo se dešava zbog nepravilne upotrebe boja jer se tada pigmenti u kosi gomilaju preko mere i dolazi do promene njihove koncentracije pa time i do promene boje kose. Ovakav problem traži da se kosa ili krajevi kose posvetle pre sledećeg bojenje i naravno da se u nastavku pređe na pravilno bojenje kose.

Oni koji se kod kuće farbaju u svetle boje (99% od njih se farba u plavo) konstantno pokušavaju da postignu što svetliju plavu boju i vremenom dobijiu belu boju na krajevima koja posle počinje da dominira na većem delu kose. Ovakva kosa izgleda vrlo oštećeno i beživotno. Tako oštećenoj kosi treba pre svega povratiti pigmentaciju, a zatim pravilnim bojenjem povratiti dobar izgled kose- ali to je dugotrajan process.

Neželjeni odsjaji u kosi

Pored visine tona boje na kosi, odsjaji su sledeći najbitniji kriterijum koji određuje da li ćete biti zadovoljni nekom bojom za kosu, odnosno da li će vaša kosa u kombinaciji sa datom bojom dati zadovoljavajuće rezultate.

Najčešći problemi su kako da plavuše ne budu zlatne, kako da brinete ne budu crvene, kako da smeđe ne budu crne… Dve osnovne stvari određuju kakav će vam kosa imati odsjaj- stručnost onoga ko određuje boju, a u odnosu na datu podlogu i kvalitet boje koju na kosu nanosite.

Oba ova faktora su važna i neophodna da bi sve ispalo kako treba: ako nije dobro ocenjeno stanje kose pre farbanja i ako nije dobro analizirana postojaća boja onda vam ni najkvalitetnija boja neće pomoći; ako farba koju nanosite nije dobra odnosno ako pigmenti nisu dovoljno dobri i daju loše isprane odsjaje onda vam ni sajan frizer nije od koristi.

Problem odsjaja koji vam se ne dopadaju nije tako strašan odnosno relativno je lako rešiv- skidači boje sa kose vrlo lako odstranjuju neželjene odsjaje, posle čega sledi popravljanje- proces koji je gotovo neškodljiv za kosu.

Miloš Fijatović,
frizerski salon “Fijatović”

Foto: mainstream/flickr.com

prethodna strana 1 od 30 sledeca idi na stranu