Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Hrana koja šteti vašoj koži

izvor: Super žena
| Lepota | 0 komentara

Različite vrste namirnica mogu štetiti vašoj koži, ne samo u vidu pojavljivanja akni, već i stvaranja ozbiljnijih problema. Hrana koju konzumirate s jedne strane može vašu kožu učiniti mlađom i čistijom dok sa druge strane moze izazvati dehidrataciju kože i pojavu akni i bora. Evo nekih namirnica koje bi trebalo da izbegavate.

1. Šećer

Šećer je jedna od najgorih, ako ne i najgora namirnica za vašu kožu. On u velikim razmerama razbija kolagen, protein koji vašoj koži pomaže da ostane zategnuta, glatka i bez bora. Šećer takođe podiže nivo šećera u krvi i na taj način ugrožava vaše zdravlje. Voće, jeste zdravo, ali može sadržati visok nivo šećera i zato osobe osetljive na hranu bogatu šećerom treba da povedu računa.

2. Rafinisano zrnevlje

Kao i šećer i rafinisano zrnevlje može povećati nivo šećera u krvi. Zbog toga je mnogo zdravije jesti povrće poput bundeve i slatkog krompira umesto hleba sa rafinisanim zrnevljem, jer je ono bogato vitaminom A, vitaminom C, kalijumom i vodom koji poboljšavaju izgled kože.

3. Prerađena hrana

Prerađena hrana obično sadrži so koja isušuje kožu. So izvlači vodu iz vaših ćelija i na taj naćin izaziva suvoću. Vodite računa da izaberete svežu hranu kad god je to moguće, a ako već i kupite prerađenu hranu poput konzerve povrća, obratite pažnju na sadržaj šećera i soli.

4. Mleko

Mlečni proizvodi su bogati prirodnim hormonima i u zavisnosti od toga kako ti hormoni reaguju sa onima u vašem telu, može doći do neravnoteže. Ukoliko jedete mlečne proizvode i imate akne, napravite eksperiment i izbegavajte mlečne proizvode nedelju dana kako biste videli da li će vam se lice očistiti. Kao zamenu za mlečne proizvode možete koristiti bademovo, kokosovo ili sojino mleko.

5. Prerađene masti

Prerađene masti poput onih u prelivima, kolačima, slatkišima, čipsu idt. su nezdrave. Mast nije loša stvar, ali kada se zagreje, pogodnosti zdravih masti iz biljnih ulja nestaju. Veoma zagrejane masti mogu stvoriti strašne upale. Izuzetak je kokosovo ulje koje dobro toleriše visoke temperature.

6. Alkohol

Iako, tehnički, alkohol nije hrana, može da izazove velike probleme na koži i zato se nalazi na ovoj listi. On izaziva dehidrataciju i pojavu bora. Takođe, neka alkoholna pića sadrže visok nivo šećera što isto nije zdravo. Ako možete, izbegavajte alkohol ili bar popijte vino koje je dobro za kožu.

7. Brza hrana

To bi trebalo da je očigledno, ali za one koji ne znaju, brza hrana je prepuna sastojaka koji su loši za vašu kožu. Tu spadaju zasićene masti, veštačke boje, dosta soli i šećera. Iako možda i postoji par zdravih obroka među brzom hranom, većina ipak dovodi do zapušavanja pora, dehidratacije kože, akni i bora.

Zdrava ishrana možda nije najjednostavnija, naročito ako ste se uglavnom nezdravo hranili, ali je nešto što vam zaista može poboljšati izgled kože, tela i celog života.

Foto: imagerymajestic/FreeDigitalPhotos.net

prethodna strana 1 od 30 sledeca idi na stranu