Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Zajedno protiv nasilja: Milijarda ustaje za pravdu za žene

izvor: Super žena
| Kolaž | 12 komentara

Milijarda ustaje za pravdu je globalni poziv upućen ženama koje su preživele nasilje i onima koji ih vole da se bezbedno okupe i apeluju na institucije koja treba da omoguće pravo ženama na pristup pravdi.

Centar modernih veština, Autonomni ženski centar i Mreža "Žene protiv nasilja" se pridružuju globalnoj kampanji "Milijarda ustaje za pravdu" i organizuju skup u Beogradu, 14. februara na Trgu Republike sa početkom u 12h. Zaštitni znak kampanje je dinamična koreografija svih učesnika i učesnica uz pesmu “Pokidaj lance – Break The Chain”.

Skupom "Milijarda ustaje za pravdu" za žene koje su preživele nasilje organizatori traže od države i državnih organa da preduzimaju efektivne i efikasne mere radi zaustavljanja i kažnjavanja svih oblika nasilja prema ženama i da primene Konvenciju Saveta Evrope o suzbijanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici. Organizaciju podržavaju UN agencije u Srbiji (UNDP; UNICEF i UN Women) u okviru projekta "Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji".

Poražavajuće statistike

  • 2013. godine u SRBIJI su 43 žene UBIJENE u od strane partnera ili člana porodice. To je 11 ubistava žena više nego u 2012. godini.
  • Za krivično delo SILOVANJE u 2012. godini u Srbiji podneta je samo 121 prijava, a SAMO 67 silovatelja je osuđeno.
  • Za NASILJE U PORODICI u 2012. godini podnete su krivične prijave za samo 3624 osobe, iste godine osuđeno je 1472 lica za krivično delo nasilje u porodici. Najveći broj lica je dobio uslovnu kaznu.
  • 9325 ŽRTAVA NASILJA U PORODICI evidentirano je u 2012. godini, iste godine sudovi su izrekli svega 380 presuda kojima se određuju mere zaštite.


1 od 3 žene na svetu će biti silovana ili pretučena tokom života. To je MILIJARDA žena!

prethodna strana 1 od 179 sledeca idi na stranu