Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Deseti lunarni ili deveti kalendarski mesec trudnoće

izvor: Super žena
| Kalendar trudnoće | 0 komentara

Prva misao kad se probudite, ako uopšte od uzbuđenja možete da spavate, jeste: kako je beba i da li je osećate. Sledeća je računanje koliko je dana ostalo do porođaja. Čini vam se da u ovom, samo naizgled maratonu, nikako da stignete do cilja. A on je neposredno pred vama.

Samo hrabro

Verujte u svoje snage. U toku porođaja uloga ginekologa je kao uloga trenera sportskog tima. Vaša beba i vi ste glavni igrači. Srećno i doviđenja do sledeće trudnoće.

Šta se dešava sa vama?

Poprilično ste veliki i teški, ali vam je sada lakše nego u prethodnom mesecu. Bebina glava se namešta za porođaj i spušta u karlicu, pa se cela materica pomera naniže. Samim tim je pritisak na dijafragmu i pluća popustio. Lakše dišete, a gorušica je slabija. Ali zato trpi mokraćna bešika, pa vam se čini da ste neprekidno u toaletu. Opterećenje krvnih sudove male karlice ima za posledicu otoke, a pritisak na nerve stvara osećaj trnjenja i strujanja niz noge (odmarajte se, podignutih nogu, uz vežbe za prste i stopala). Svakodnevne aktivnosti postaju nemali problem. Dozvolite da vas razmaze, neka vam obuvaju cipele, pomažu prilikom ustajanja, spremaju i kuvaju, a vi koristite svaki trenutak da budete na svežem vazduhu, naravno, sada već nikako sami. Ako ste pohađali školu roditeljstva, objasnili su vam kako da izvodite vežbe disanja i kako da razlikujete prave od lažnih trudova. Nadam se da na težini niste dobili više od 12-15 kg.

Šta se dešava s bebom?

Vreme je završne pripreme za početak života u novoj sredini. Pluća su zrela, ali počinju da funkcionišu tek s rađanjem i prvim udahom. Svi refleksi su u koordinaciji: trepće, okreće glavu i pući usne, brzo steže pesnicu i jasno reaguje na zvuk, svetlo i tamu. Masnog tkiva ima čak i više nego što joj treba, za svaki slučaj. Posle devet meseci intenzivnog razvoja, beba je postigla punu porođajnu težinu i dužinu, programiranu u genima koje je dobila od mame i tate.

Šta uraditi od pregleda?

U poslednjem mesecu trudnoće svi pregledi treba da se obavljaju u bolnici u kojoj ćete se porađati. CTG pregled (kardiotokografija) se radi nedelju dana pre porođaja. To je pregled koji snimanjem otkucaja srca vašeg deteta daje ginekologu dragocene informacije o njegovom stanju. Ultrazvučni pregled pred porođaj procenjuje razne stvari: kondiciju i okvirnu porođajnu težinu bebe, zatim da li je mališan zauzeo pravilan položaj za porođaj – glavom nadole itd. Za prijem u porodilište (osim kada se radi o hitnom prijemu) neophodni su još i rezultat brisa vagine i analiza na prisustvo HBS antigena u vašoj krvi.

Dr sci.med. Vojislav Živanić
Opšta bolnica “Analajf“