Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Deveti mesec trudnoće

izvor: Super žena
| Kalendar trudnoće | 0 komentara

Toliko ste želeli da ostanete trudni, a sada već priželjkujete da se trudnoća završi. Blizu ste, samo još malo.

Šta je sa vama?

Opterećenje organizma trudnoćom dolazi do punog izražaja. Sećate se da smo pominjali da svaka trudnica povremeno ima kontrakcije, što je potpuno normalna pojava. Sada su one sve češće i intenzivnije. Nervoznijim trudnicama je sasvim dovoljno da svaki dan pomisle da je došao dan D. Tu je još i mnoštvo drugih neprijatnosti zbog kojih trudnoća u ovom periodu baš i nije toliko romantična: gasovi, nadimanje i opstipacija (o načinu ishrane u trudnoći pisali smo ranije), hemoroidi (izbegavajte duže sedenje), svrab trbuha zbog rastezanja i sušenja kože (unosite dosta tečnosti i koristite hidrantne kreme), nesanica (prihvatite je kao trening za neizbežne besane noći posle porođaja, ali ipak nađite način da se naspavate), gorušica i ubrzano disanje (materica pritiska želudac i dijafragmu).

Šta je sa vašom bebom?

Svi glavni organi su u procesu sazrevanja ili su već zreli. Beba može da vidi (okrenuće se ako uperite jako svetlo u stomak) i čuje ( beba jasno razlikuje majčin od ostalih glasova, zato joj stalno pričajte). Verovali ili ne, čak može i da pamti. Na primer, ukoliko joj puštate određenu vrstu muzike dok ste trudni (istraživači su koristili Mocarta, probajte i vi), beba će po rođenju reagovati na poznatu melodiju. Ponekad vam trbuh ritmično odskakuje. Nemojte da se zabrinete. To beba trenira disanje, zagrcne se i počne da štuca. Na 4D ultrazvuku, uz malo sreće, mogu se videti razne zanimljive stvari, npr. pokušaji treptanja, zevanja, smejanja ili stavljanja prsta u usta.

Na kraju devetog meseca beba je duga oko 47 cm i teška oko 2700 grama, s proporcijama kao na rođenju.

Šta treba uraditi od pregleda?

Ultrazvučnim pregledom se utvrđuje da li beba adekvatno raste i u kakvoj je kondiciji.

U okviru lagane pripreme za porođaj, obavezno treba uraditi briseve vagine. Ukoliko oni otkriju neki rizični mikroorganizam (npr. beta-hemolitički streptokok grupe B), biće potrebna ordinirana antibiotska terapija, pre ili u toku porođaja. Na ovaj način, beba prilikom rađanja neće biti u opasnosti od infekcije.

Dr sci.med. Vojislav Živanić
Opšta bolnica “Analajf“