Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Osmi mesec trudnoće

izvor: Super žena
| Kalendar trudnoće | 0 komentara

Svi znamo da je glavna muška priča vojska, a ženska trudnoća. To su doživljaji koji se ne zaboravljaju. A poslednja tri meseca (i vojske i trudnoće) najčešće ostavljaju najjači utisak.

Porođaj više i nije tako daleko. Stalno osluškujete bebu, a negde ste pročitali da ako u ovom periodu izbrojite manje od deset pokreta dnevno, brzo odete ginekologu. Brojali-ne brojali, svejedno, uzbuđeni ste toliko da samo o bebi mislite. Znate li da su rađene studije (Univerzitet u Kanberi) o tome zbog čega su trudnice zaboravne? Buduća mama svesno i nesvesno stalno razmišlja o bebi, njenom zdravlju, boji očiju (pol danas više nije tajna), o tome kako će joj urediti sobu, koje bi ime bilo najlepše. Zbog toga trudnica zanemaruje sve oko sebe, pa i najmilije. Buduće tate, imajte razumevanja.

Šta se dešava sa vama?

Materica se toliko uvećala da menja centar ravnoteže, pa pored bolova u leđima imate i nespretan, gegajući hod. Većina trudnica povremeno ima osećaj nedostatka vazduha (beba pritiska dijafragmu). Zbog zadržavanja vode često se javljaju otoci (edemi) oko skočnog zgloba i stopala. Izbegavajte slanu hranu i duže stajanje.

Šta se dešava sa bebom?

Ovo je period kada bebica dobija na težini oko 150-200 grama nedeljno. Postaje „bucmasta“, dobija jastučiće na rukama i nogama. Na 4D ultrazvuku nije više žgoljava, sada stvarno liči na „pravu bebu“. Velika razlika u odnosu na prethodne ultrazvučne preglede kada je, po komentarima nekih roditelja, ona ličila na „vanzemaljca“, „kosturčić prekriven kožom“, uz zabrinuta pitanja „da li ima dovoljno hrane?“

Na kraju osmog meseca trudnoće mali čovek je dugačak oko 40 cm, a težak oko 1900 grama.

Šta bi trebalo uraditi u ovom periodu trudnoće?

Pored posete ginekologu, uz analizu krvne slike i urina, redovno merenje telesne težine i pritiska, sada je pravo vreme da se upišete u školu roditeljstva. Kao i u svakoj školi i ovde se nešto uči, ali i razvejava strah od nepoznatog.

Od stručnih osoba dobićete sve potrebne informacije koje vas zanimaju o trudnoći i porođaju, kao i o postupanju sa vašom bebom u prvim mesecima njenog života.

Naučićete kako da dišete za vreme porođaja i kako da se napinjete u periodu istiskivanja bebe, kada je vaša aktivnost od suštinske važnosti za uspešan završetak porođaja.

Dr sci.med. Vojislav Živanić
Opšta bolnica “Analajf“

Foto: simmbarb/sxc.hu