Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Sedmi mesec trudnoće

izvor: Super žena
| Kalendar trudnoće | 1 komentara

Stigao je sedmi mesec trudnoće! Pročitajte šta vas u njemu očekuje...

Šta se dešava sa vama?

Medeni meseci trudnoće se polako privode kraju, stomak je porastao, materica se širi i pritiska okolne organe. U zavisnosti od toga o kom je organu reč, imate i propratne simptome. Materica pritiska i mokraćnu bešiku, pa svaki čas trčite u toalet, što nije nimalo prijatno. Pritisak na pluća dovešće do otežanog i ubrzanog disanja, a pritisak na želudac do gorušice. Peristaltika creva je zbog hormona inače usporena u trudnoći (otuda zatvor i hemoroidi), a pritisak materice na creva će još više pogoršati situaciju.

Šta se dešava s bebom?

Ako ste u ovim nedeljama bili u prilici da gledate svoju bebu na 4D ultrazvuku, može se desiti da je vidite kako stavlja prst u usta, plače, smeje se, ili čak otvara oči. Boja očiju je plava, ali naravno da se to na ultrazvuku ne vidi. Razvijaju se bronhije, pluća se periodično ritmično pokreću, a količina plodove vode stagnira, a zatim postepeno počinje da se smanjuje. U ovim nedeljama beba usporava rast (bez panike, to je normalno). Do kraja 28. nedelje narašće do 35 cm, a biće teška oko 1150-1200 gr.

Koje preglede treba da obavite?

Posle 24 nedelje u okviru ultrazvučnog pregleda (koji, sa aspekta gledanja građe bebe, uvek mora da bude maksimalno detaljan), obično se radi i analiza doplerom protoka kroz krvne sudove vaše materice. Analiza je korisna u proceni mogućnosti ovih krvnih sudova da snabdevaju vašu bebu onim što joj je potrebno, bez problema, do kraja trudnoće. Ukoliko imate preko 30 godina, ako ste punija trudnica, ako je beba krupnija na ultrazvuku, ginekolog će vam savetovati da uradite test opterećenja šećerom. To je onaj neprijatni test u kome pijete rastvoren šećer i nekoliko puta vam vade krv. Ukoliko su vrednosti više od normalnih za trudnoću, tada se radi o trudničkoj šećernoj bolesti. U ovom slučaju neophodna je dijabetična dijeta, a stručni tim u bolnici određuje da li je potrebno u terapiju uvesti insulin.

Kao što vidite, način ishrane je veoma važan. Pijte dosta vode (1,5-2l na dan), jedite vlaknastu hranu i žitarice sa celim zrnom, dosta ribe, piletine i svežeg voća i povrća. Idealno je ako do sada niste dobili više od 9 kg.

Dr sci.med. Vojislav Živanić
Opšta bolnica “Analajf“