Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Šesti mesec trudnoće

izvor: Super žena
| Kalendar trudnoće | 0 komentara

Čestitamo, prošla je prva polovina trudnoće! Ponosno šetate stomačić, osećate se važno, uostalom i treba kada nosite svog princa ili princezu.

Pazite čije savete slušate

Da li ste ikad dobili toliko saveta kao sada u trudnoći? Znam, niste. Pošto se trudnoća ne zove bez razloga drugo stanje, saveti su neophodni. A ima ih raznih, i stručnih i nestručnih. Recimo, verovatno ste negde čuli da treba da jedete za dvoje. Nemojte to da radite. U trudnoći se metabolizam ubrzava, apetit raste, te mnogo lakše dobijate na težini nego kada niste trudni. Uz uravnoteženu, blago dijetalnu ishranu, vaša beba, koja je idealan parazit (uzima bez pitanja), dobiće sve što joj je potrebno. Normalno je da dobijate oko 500 grama nedeljno. Znači, zaobilazite poslastičarnice i pekare u širokom luku.

Šta se dešava s mamom?

Dobro se osećate. Stomak raste, vrh materice je u nivou pupka. Ako povremeno osetite neko stezanje i opuštanje u donjem delu trbuha, nemojte da se uplašite. To je potpuno normalna pojava u trudnoći, koju izazivaju sporadične kontrakcije materice. Na ovaj način, povremeno se stežući i opuštajući, materica se priprema za porođaj. Češće će se javiti posle nekih vežbi ili ako ste imali naporan dan (to izbegavajte). Takođe, sve su učestalije kako trudnoća odmiče. Međutim, ukoliko primetite da su stezanja materice ritmična i praćena bolovima u krstima, obavezno se javite svom ginekologu.

Šta se dešava s bebom?

Bebino telo je potpuno prekriveno sirastim mazom (verniksom), koji je neka vrsta toplotnog izolatora, a i štiti kožu od delovanja urina (beba nema izdvojen WC, već piški u plodovu vodu). Rastu joj obrve i trepavice. Na zubima se stvara zubna gleđ. Rastu nokti na rukama, a tu su i otisci na prstima. Počinju da se stvaraju leukociti, a slušni aparat je potpuno formiran.

Na kraju 24. nedelje (šestog meseca), mališan je dugačak oko 30 cm, a težak oko 650 gr.

Šta treba da se uradi od pregleda?

Ovaj period trudnoće je najbolji za detaljnu analizu izgleda (morfologije) svih glavnih organskih sistema i spoljašnjeg izgleda bebe ultrazvukom.

Po protokolu vođenja normalne trudnoće (Zdravstvena zaštita žena u toku trudnoće, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, 2005.god.), ovaj pregled je jedan od dva najvažnija ultrazvučna pregleda u trudnoći (uz ultrazvuk od 11. do 14. nedelje, tj. u vreme „dabl“ testa).

Naravno, već ste naučili da jednom mesečno odete kod ginekologa na redovnu kontrolu (kontrola krvne slike, analiza urina, merenje krvnog pritiska, prirasta telesne težine, a i razgovor sa stručnim licem nije zanemarljiv).

Dr sci.med. Vojislav Živanić
Opšta bolnica “Analife“