Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Treći mesec trudnoće

izvor: Super žena
| Kalendar trudnoće | 0 komentara

Prošlo je osam nedelja od poslednje menstruacije, ulazite u treći mesec trudnoće, a vaše telo se menja kako bi gajilo i hranilo bebu koja raste.

Ponašajte se normalno

Ako je trudnoća normalna, ne treba da ležite sve vreme plašeći se da ćete nauditi bebi. Uobičajeno se ponašajte, radite sve fizičke aktivnosti, uključujući dosta šetnje i laganih vežbi - dozvoljene su i poželjne.

Šta se dešava kod vas?

Od spoljašnjih promena raduju one koje vam daju blistav „trudnički sjaj“ i čine da se osećate lepšom nego ikada pre. Grudi postaju punije i nežnije, kukovi vam se zaobljavaju. Međutim, očekujte i stvari koje nisu tako privlačne. Promene na koži kao što je Linea nigra - tamna linija od pubične kosti do pupka, kloazma - tamnija koža na obrazima, oko očiju i nosa. Zbog velike količine hormona dolazi do potamnjivanja bradavica (areola). Hormoni su odgovorni i za to što ste preosetljivi, pa se ljutite ili plačete bez razloga.

Šta je s bebom?

U trećem mesecu trudnoće, od 3 cm i 3 grama koliko ima u 8 nedelji, poraste do 8,5 cm i 30 grama u 12. nedelji.

Oči su prisutne, otvara usta, srce kuca 150 otkucaja u minuti. U stvari, do 10. nedelje, svi vitalni organi su već potpuno formirani. Od tog momenta, ginekolozi vašu bebu više ne zovu 'embrion', nego 'fetus'.

Šta treba da uradite od pregleda?

Od pregleda u ovim nedeljama najvažniji je ekspertski ultrazvučni pregled od 11. do 13. nedelje trudnoće tj. „genetski sonogram prvog trimestra“.

Pregled se sastoji iz sledećih segmenta:

1. Genetski sonogram prvog trimestra

Uočavanje i merenje najvažnijih markera za Daunov sindrom:

  • NT (nuhalna translucenca ili vratno rasvetljenje)
  • NK (nosna kost, najnovije NK u 3D)


U slučaju potrebe, procenjuju se i:
  • DV Arantii (protok kroz mali kr.sud ploda)
  • TP Flow (protok kroz srce ploda)


Adekvatno urađenim genetskim sonogramom, uz analizu iz vaše krvi („dabl“ test), mogućnosti otkrivanja Daunovog sindoma su oko 90-95%.

Ukoliko rezultat tzv. kombinovanog testa (genetski sonogram i “dabl” test) nije dobar, preporučuje se amniocenteza (intervencija kojom se proveravaju hromozomi ploda).

2. Drugi segment ekspertskog pregleda je anatomsko – morfološka analiza, odnosno detaljan pregled anatomije ploda (spoljašnji izgled i građa unutrašnjih organa), uključujući i ranu fetalnu ehokardiografiju (ultrazvuk srca bebe).

Ukoliko se pregled obavlja na 3D/4D ultrazvučnom aparatu, moći ćete da zavirite u svoj stomak i da vidite kako izgleda vaša beba.

Zaključak: Ovako detaljan pregled omogućava najranije dijagnostikovanje anomalija koje se mogu videti u ovom periodu trudnoće.

Pored ultrazvuka i "dabl" testa iz krvi, u ovom periodu, ginekolog će savetovati da uradite biohemijske analize iz krvi i mokraće, koje će pokazati kako funkcionišu vaši glavni organi (jetra, pankreas, bubrezi...), briseve, testiranje na HIV i određivanje krvne grupe i Rh faktora. Potrebno je uraditi kolposkopiju i Papa bris, ukoliko nisu rađeni u poslednjih šest meseci.

Dr sci.med. Vojislav Živanić
Opšta bolnica “Analajf“