Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Drugi mesec trudnoće

izvor: Super žena
| Kalendar trudnoće | 0 komentara

Kasni vam menstruacija, danima imate mučninu, povraćate, grudi su vam bolno osetljive i nabrekle, trčite svaki čas u toalet – izgleda da ste u drugom stanju! Trk u obližnju apoteku po test za trudnoću, dve linije – pozitivan!

Saveti za ovaj period trudnoće:

  • Muka i povraćanje su prolazne pojave i trebalo bi da prestanu spontano oko 16. nedelje.
  • Gorušica može da se ublaži manjim i češćim obrocima i promenom namirnica.
  • Hemoroidi i zatvor su uobičajene tegobe u trudnoći i zato treba jesti hranu sa više žitarica (a treba izbegavati masnu, prezačinjenu hranu, kafu i alkohol).
  • Što se tiče pušenja, dovoljno je pitati trudnicu da li bi bebi stavila cigaretu u usta kada se rodi. Naravno da ne bi, ali ona upravo to radi kada puši!

Izostanak menstruacije, ali i svi gore pomenuti znaci, spadaju u nesigurne znake trudnoće. Testom koji ste kupili u apoteci proverava se nivo hormona u mokraći koji je prisutan samo u trudnoći. Vadite krv u laboratoriji – povišene vrednosti „hormona trudnoće" (beta HCG) u krvi, potvrđuju da ste u drugom stanju, ali ne isključuju vanmateričnu trudnoću. Jedina sigurna dijagnoza normalnog graviditeta postavlja se ultrazvučnim pregledom.

Potvrđeno je, u drugom ste stanju, plod je u materici i dugačak je taman za šestu nedelju trudnoće. Nije vam jasno kako ste u šestoj nedelji kad, prema vašoj računici, ne možete biti trudni duže od četiri nedelje. Da pojasnimo, trudnoća se ne računa od dana odnosa, već od prvog dana poslednje menstruacije. Ako imate neuredne cikluse, onda se starost trudnoće utvrđuje po dužini ploda, izmerenoj na ultrazvučnom pregledu.

U prvom mesecu trudnoće: nema izraženih znakova trudnoće, može se javiti jutarnja mučnina, gađenje na određenu hranu, bolna osetljivost grudi.

Beba: od momenta začeća pa do kraja prvog meseca trudnoće, oplođena jajna ćelija putuje niz jajovod u matericu, usađuje se u nju i početkom drugog meseca (peta nedelja) biće pozitivan test na trudnoću.

U prvom mesecu trudnoće (treća-četvrta nedelja gestacije) embrion je manji od milimetra i sastoji se od tri sloja ćelija, od kojih će se u narednim nedeljama intenzivno razvijati sva tkiva i organi.

Pregledi: u prvom mesecu trudnoće, s obzirom na to da još nije izostala menstruacija, niste ni svesni da ste trudni. Prvi ginekološki i ultrazvučni pregled trudnice radi se u drugom mesecu trudnoće, tj. u periodu po izostanku menstruacije. Ultrazvučni pregled omogućava nam da utvrdimo:

Da li ste trudni?

Da li je trudnoća u materici?

Da li se vidi plod i njegova srčana aktivnost?

Koliko je stara trudnoća u nedeljama?

Koji je termin porođaja?


Kada utvrdimo da ste u drugom stanju, analizirajući vaše anamnestičke podatke (porodična i lična oboljenja, ishod ranijih trudnoća), svrstavamo trudnoću u normalnu (fiziološku) ili visokorizičnu (trudnoća koja zahteva pojačan nadzor i eventualne dodatne dijagnostičke i terapijske postupke).

Normalno trudnoća traje od 263-273 dana. To prosečno iznosi 268dana, 38 nedelja ili devet i po lunarnih meseci. Kada računamo od prvog dana poslednje menstruacije, to onda iznosi 280 dana – 40 nedelja ili 10 lunarnih meseci.

Dr sci.med. Vojislav Živanić
Opšta bolnica “Analajf“