Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Kako da stvorite pozitivan stav prema životu?

izvor: Covermagazin
| Kako da? | 4 komentara

Pozitivan stav ne znači zavaravanje ili ignorisanje činjenica, ali bez obzira na okolnosti možete odabrati da li ćete biti pozitivni ili negativni.

Ključna stvar pozitivnog stava je zahvalnost.

Prečesto stvari i ljude oko sebe uzimamo zdravo za gotovo bez imalo zahvalnosti, a sve ono što nemamo shvatamo vrlo ozbiljno što uzrokuje negativan stav prema životu.

Postoji jedno zanimljivo istraživanje na parovima koji su u vezi: ako u nekoj vezi partneri imaju jednak broj pozitivnih i negativnih zajedničkih iskustava, oni misle kako imaju problematičnu vezu. Tek parovi koji imaju pet do deset puta više pozitivnih iskustava od negativnih smatraju kako im je veza zadovoljavajuća.

To je zanimljivo zar ne? To znači da su nam negativni trenuci mnogo značajniji od pozitivnih koje doživljavamo kao nešto sasvim prirodno.

Iz toga se da izvući zaključak kako da bi bili zadovoljni na svaku stvar koju nemamo moramo pronaći desetak stvari koje imamo i na kojima možemo biti zahvalni.

Zbog toga je lako uvući se u negativno razmišljanje, a što više razmišljate o negativnim stvarima to se one čine veće, te je sve teže i teže primetiti ono pozitivno.

Kako izbeći rast negativnosti?

- Vežbajte „mišiće zahvalnosti“ – Pre nego što zaspite, u krevetu, prođite kroz dan usredsređeni na lepe stvari i pobrojite sve ono na čemu možete biti zahvalni.

- Usredsredite se na jednu pozitivnu stvar. U vremenima kada se ne možemo setiti mnogo toga lepog biće dovoljno da se usredsredite na jednu lepu stvar, neku osobu koju volite ili nešto lepo što vam se dogodilo, te razmišljajte o tome, prizivajući najlepša sećanja i slike.

- Svaki put kada biste o nekome rekli ili pomislili nešto loše, prisetite se da ta osoba sigurno ima 5 puta više pozitivnih osobina samo ih vi ne primećujete. Pokušajte da se prisetite koje bi te osobine bile.

Izvor: covermagazin.com
Foto: imagerymajestic/freedigitalphotos.net

prethodna strana 1 od 6 sledeca idi na stranu