Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Kako da naučite da kažete "ne"?

izvor: 24sata.hr
| Kako da? | 4 komentara

Ugađanje drugima često proizlazi iz želje da nas drugi prihvate i vole, ali tada se zaboravlja da je najvažnije biti dobar prema sebi, zbog čega nekad treba reći "ne".

Potrebno je ponekad reći "ne"

Postoje trenuci u životu u kojima se osećamo kao da svi od nas nešto žele i očekuju. To se posebno odnosi na one tipove koji su skloni ugađanju drugima, ali pritom se izlažu velikom stresu i skupljaju frustracije. Treba znati kako je ponekad reći "ne" najbolja stvar koju možemo učiniti za sebe kako bismo postavili granice prema drugim ljudima. To se odnosi na svaku situaciju u kojoj vam instinkt govori da ne želite nešto.

Ne treba opravdavati "ne"

Ako vaš partner, bliski prijatelj ili neko drugi od vaših članova porodice traži da napravite nešto što je za vas neugodno, naporno ili naprosto odbojno, čak i ako za to nemate nikakav poseban razlog, dopustite sebi da kažete "ne". Pritom se nemojte opravdavati, već iskreno recite da naprosto nemate volje i da ako to napravite osećaćete se loše.

Odmorite se

Ako naporan radni tempo i svakodnevne obaveze dovedu do toga da više ne čujete svoje misli, naprosto recite "ne" pozivima na druženje, koliko god drugi insistirali na tome. Budite svesni kako je ono što činite protiv svoje volje nešto čime ćete naštetiti i sebi i drugima.

Naučite da kažete "ne"

Kako biste se navikli da izgovarate "ne" počnite od malih stvari. Vežbajte svoje “ne” u situacijama koje nisu previše bitne ili ne postoji velika mogućnost da se druga strana uvredi. Osim toga, psiholozi naglašavaju da je za reći "ne" vrlo važno da znate da prihvatite tuđe "ne".

Izvor: 24sata.hr
Foto: imagerymajestic/FreeDigitalPhotos.net

prethodna strana 1 od 6 sledeca idi na stranu