Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Poboljšajte koncentraciju uvođenjem ovih navika u ishranu

izvor: Super žena
| Hrana | 0 komentara

Poznato je da zdrave namirnice imaju višestruko blagotvorno dejstvo na organizam, što nije izuzetak ni kada je zdravlje mozga u pitanju...

Ovakavim vidom ishrane ne samo da ćete obezbediti energiju svom mozgu, već će i vaša volja da se oduprete nezdravim namirnicama ojačati.

Evo šta je potrebno učiniti:

Ne izbegavajte masti

Ne, to nije poziv na “davljenje” u kolačima punim putera, već isticanje činjenice da su zdrave masti neophodne za pravilan rad mozga. Dok su glijalnim ćelijama potrebni ugljeni hidrati, neuronima su potrebne masti. U vašem telu obično ima dvoljno ugljenih hidrata, tako da je potrebno uneti više namirnica bogatih omega-3 i omega-6 masnim kiselinama.

Proteini

Proteini sadrže amino kiseline koje ulaze u izgradnju neurotransmitera (poput serotonina i dopamina) u mozgu. Generalno govoreći, što više neurotransmitera imate, bićete pametniji.

Smanjite unos žitarica, mahunarki i kafe

Priznajte da ovo nikad ne biste očekivali – naučnici navode da bi trebalo smanjiti unos ovih namirnica jer sadrže dosta – buđi. Da, dobro ste pročitali - buđ sadrži neurotoksine koji usporavaju rad mozga.

Foto: Jonathan Pincas/Flickr.com

prethodna strana 1 od 28 sledeca idi na stranu