Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Pet dobrih razloga da pijete toplu čokoladu

izvor: Super žena
| Hrana | 1 komentara

Ako ste se ikada dvoumili da li da se prepustite toplom ukusnom napitku od čokolade, verujemo da ćete nakon ovog članka sigurno češće uživati u slasnom piću.

Evo zbog čega je topla čokolada dobra za vaše zdravlje.

1. Povećava snagu vašeg mozga

Nedavne naučne studije pokazale su da ovaj topli napitak povećava snagu mozga, a i doprinosi njegovom boljem zdravlju. Flavonoidi pomažu boljoj prokrvljenosti mozga i boljem dotoku kiseonika, što će uticati na to da bolje ''razmišljate''. Ukoliko želite da unapredite Vaše pamćenje, probajte da uzimate dve šolje tople čokolade dnevno. Ne samo da ćete najverovatnije imati bolje pamćenje, već ćete biti i raspoloženiji.

2. Sadrži više antioksidanasa

Istraživači sa Univerziteta Kornel zaključili su da topla čokolada sadrži više antioksidanasa od zelenog čaja i vina. Ovaj napitak sadrži više antioksidanasa i od obične čokolade, pošto se veći broj njih oslobađa pri većoj temperaturi.

3. Sve je bolje uz toplu čokoladu

Čokolada je poznata je kao ''podizač'' raspoloženja. Topla čokolada pomaže u borbi protiv stresa, anksioznosti i depresije. Ovo piće utiče na lučenje endorfina, ''hormona sreće'', koji će popraviti vaše raspoloženje za tren. Negativna strana tople čokolade jeste što sadrži šećer, koji nikako nije dobar za zdravlje. Stoga, trebalo bi da konzumirate toplu čokoladu bez šećera, tako da maksimalno iskoristite svojstva tog napitka.

4. Toplom čokoladom do zdravih arterija

Naučnici tvrde da su flavonoidi u toploj čokoladi dobri za arterije. Naime, oni smanjuju rizik od bolesti srca, tako što spuštaju krvni pritisak i čuvaju krvne sudove. Zapamtite, uzimajte čokoladu bez šećera, jer ona već u sebi ima saharide, i ne preterujte, dve šolje dnevno su vam sasvim dovoljne.

5. Pomaže u skidanju kilograma

U slučaju da želite da skinete koji kilogram, topla čokolada može da vam pomogne u tome. Ako se napravi kako treba, ovaj napitak sadrži mali broj kalorija, tako da možete da uživate u njoj i da zadovoljite svoju želju za čokoladom. Samim time, posle tople čokolade proći će vas želja za visokokaloričnim namirnicama kao što su krofne, testo i torte.

izvor i foto: stvar ukusa; freeimages.com

prethodna strana 1 od 28 sledeca idi na stranu