Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Iskoristite komadiće omiljenog voća i skuvajte kompot

izvor: ordinacija.hr
| Hrana | 0 komentara

Od davnina se zna da ova okrepljujuća tečnost sa voćnim ukusom ima blagotvorno dejstvo na organizam, pa vam stoga predlažemo da danas napravite kompot…

Topli napici zbog same svoje temperature nakratko zagrevaju organizam, što vraća telo na njegovu "radnu" temperaturu i stvara osećaj prijatnosti. Oni mogu i da ublaže upalne procese u grlu, a konzumiranjem prokuvane vode smanjuje se rizik od bakterijskih infekcija koje vrebaju zimom oslabljeni organizam.

"Iako se kompoti vrlo često povezuju sa bolesnim stanjima organizma, tečnost kuvanog voća može da bude vrlo okrepljujuća. Ovaj napitak blage voćne arome može da ima ulogu slatke supe, a ako se u njega dodaju razni začini, poput cimeta i karanfilića, njegova korisnost se neizmerno obogaćuje. Poznato je da začini poput karanfilića i cimeta imaju pozitivno dejstvo na organizam, pa se tako karanfilić često u alternativnoj medicini koristi u lečenju smetnji sa varenjem, proliva, mučnine i povraćanja, dok je za cimet značajna njegova uloga u regulaciji šećera u krvi i protivupalno dejstvo", objašnjava nutricionista Tena Niseteo, dipl. ing. preh. teh.

Suve začine koji se obično dodaju na kraju pripreme napitka - poput karanfilića, štapića cimeta, šipke vanile, anisa i dr. - bilo bi bolje dodati na početku jer na taj način bolje otpuštaju aromatične supstance.

A evo kako neke druge napitke možete učiniti savršeno ukusnim:

- u vruću čokoladu ili topli kakao dodajte mrvicu soli
- u kafu dodati slatku pavlaku i cimet
- u kuvano vino dodajte med
- u kompot dodajte koricu limuna i pomorandže, i šipku vanile
- u čaj dodajte dve kapi eteričnog ulja bergamot pomorandže

Voda je za dobro zdravlje organizma preko potrebna i bez nje ne možemo ni leti ni zimi, pa su pravilna rehidratacija i adekvatan unos tečnosti ključni faktor za održavanje homeostaze, odnosno metaboličke ravnoteže tečnosti u našem organizmu, a time i celokupno zdravlje. Preporučuje se unošenje oko dva litra tečnosti na dan.

Izvor: ordinacija.hr

Foto: Luis Vidal/Flickr.com

prethodna strana 1 od 28 sledeca idi na stranu