Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Vanila u kulinarstvu – i začin i lek

izvor: alternativa-za-vas
| Hrana | 0 komentara

Vanila je jedan od najpopularnijih i najomiljenijih, ali i najskupljih začina na svetu. Iako se uglavnom koristi za začinjavanje, sve je više saznanja o njenoj lekovitosti. Zbog toga postaje sve popularnija i na području alternativne medicine.

Mirišljave mahune vanile plod su orhideje penjačice koja raste u tropskim šumama Srednje Amerike i jedina je orhideja čiji su plodovi jestivi. Postoji čak 150 vrsta vanile, a danas se koriste samo dve vrste - Bourbon i Tahitian vanila.

U indijanskom narodu Totonaca bila je veoma cenjena kao lek protiv otrova, plućnih bolesti i sifilisa, pa je bila sastavni deo mnogih lekovitih mešavina. Do sredine 19. veka ovaj narod je bio glavni svetski proizvođač vanile.

Hernan Kortes je u 16. veku prvi upoznao Evropljane s vanilom. Nakon šafrana, ovo je najskuplji začin, a cenjena je zbog svoje čudesne arome.

Vanila u kulinarstvu

Vanila je jedna od najpopularnijih aroma na svetu, a najčešće se dodaje u poslastice poput sladoleda, kolača, čokolade, kao i u kafu i sosove.

Mahunu možete upotrebiti dva puta. Nakon prve upotrebe je operite i osušite. Čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi ili šećeru, koji će poprimiti njenu aromu.

Koristite pravu vanilu, jer samo ona ima posebnu aromu i lekovita svojstva. (Na tržištu postoji mnoštvo proizvoda od veštačke arome vanile)

Kak kupujete mahune pripazite da su crno-smeđe boje, sjajne i gipke.

Najkvalitetnija vanila dolazi iz Meksika i s madagaskarskog Burbonskog ostrva, dok se indonezijska i tahićanska vanila smatraju manje kvalitetnim.

Domaći ekstrakt od vanile

Sastojci

  • dve uzduž prerezane mahune vanile
  • šoljica vodke
Priprema

Zatvorite sastojke u staklenu posudu i pustite da odstoje dva meseca na tamnom mestu. Povremeno protresite posudu. Nakon dva meseca ekstrakt je gotov.

Čuvajte ekstrakt na tamnom mestu u dobro zatvorenoj staklenoj bočici.

Sastav i lekovitost vanile

Ključan sastojak u mahuni vanile je vanilin. Vanilin ekstrakt sadrži male količine vitamina B poput niacina, pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina i piridoksina i minerale kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum, mangan, gvožđe i cink.

Vanila pomaže kod akni i problematične kože, ublažava simptome gripa, a može se koristiti i kod mučnina u trudnoći. Obloge od vanile daju trenutno olakšanje kod zubobolje i opekotina. Smatra se da vanila može pomoći i kod neredovnih menstruacija.

Nutricionisti pretpostavljaju da vanilioid ima blago antikancerogeno dejstvo.

Lekovita svojstva vanilije:

  • prirodni je antioksidans
  • pomaže kod problematične kože
  • ublažava stres i napetost
  • povećava libido
  • pomaže kod želudačnih tegoba
  • delotvorna je kod mučnina u trudnoći
Moć mirisa vanile

Već sam miris vanile snažno deluje na psihu tako što izrazito opušta i stimuliše.

U jednom istraživanju mirisanje vanile pomoglo je 70 odsto teško obolelih pacijenata da budu smireniji i lakše podnose napete situacije.

Kod Maja je bila cenjena kao moćan afrodizijak, a nemačka studija iz 18. veka pokazala je da je vanila prirodan lek za impotenciju. Ta su afrodizijačka svojstva potvrdila i novija istraživanja, u kojima se vanila pokazala kao najbolji miris za podsticanje libida.

Ako ste izloženi stresnim događajima ili želite pojačati libido, nosite sa sobom mahunu vanile i po potrebi je pomirišite.

Od vanile možete napraviti i ekološki osveživač prostora. Da biste ga proizveli, promešajte kašičicu ekstrakta vanile s vodom u boci sa raspršivačem.

Autor: Ivana Dragica

Izvor: alternativa-za-vas.com
Foto: Everglades National Park/Wikimedia Commons, ted_major/Flickr.com

prethodna strana 1 od 28 sledeca idi na stranu