Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Kako brzo ukiseliti kupus?

izvor: coolinarika.com
| Hrana | 1 komentara

Svaki domaćin se hvali da je njegov kiseli kupus najbolji na svetu. Jedno je tačno, ako se sve uradi kako treba, domaći kiseli kupus bolji je od onog koji se u vakumiranom pakovanju prodaje u samoposlugama.

Sastojci:

- 5-6 kg (3-4 glavice) kupusa
- šaka žutog fino mlevenog kukuruznog brašna
- 1 kriška hleba
- so (objašnjeno u receptu)

Ostalo:

- 1 malo bure/kanta
- plastični pritiskač
- manja plastična posuda/kutija od litar/dva

Priprema

1. Za brzo kišeljenje kupusa je važno da se kupus drži u kuhinji ili trpezariji (na toplom) i zbog toga je bitno da imate nekakvu kantu/malo bure koje ima dobar poklopac. Na ovakav način, kupus se kiseli brzo, ali samim tim posle svega par dana počinje da se oseća i zato je bitno da kanta/bure imaju poklopac koji neće dozvoljavati da puno ovih mirisa izlazi.

2. Očistite kupus od spoljnih listova, odstranite delove koji imaju neke flekice, malo izdubite koren.

3. Nagurajte u kantu koliko može da stane celih glavica, a ostalo isecite na polutke ili četvrtine i ugurajte između glavica (ovo će biti za salatu ili podvarak).

4. Posuti sa 1 šakom žutog, fino mlevenog kukuruznog brašna i dodati 1 krišku hleba.

5. So merite ne prema količini kupusa, već prema slanoći rasola. Kupus mora biti slan, jer ga to održava da se ne pokvari.

6. Na litar vode stavite između 25 i 30 g morske sitne soli (zamočite prst i probajte slanoću). Ne treba da bude blago, ali ni slano kao otrov. To će otprilike biti i slanoća vašeg kupusa, pa sami ocenite kako volite.

7. U bokalu odmerite oko 27 g soli, sipajte 1 litar vode, dobro promešajte i time prelite kupus. Tako sve do vrha kante.

8. Povremeno pustite malo topliju vodu iz česme, ali nikako ne vruću.

9. Kada je burence/kanta napunjena, stavite plastični pritiskač, a preko njega plastičnu kutiju, time sve zajedno pritisnite da bi se i kutija napunila vodom i svojom tezinom pritiskala kupus koji treba da bude sav potopljen, a ne da isplivava. Poklopcem još dodatno pritisnite.

10. Sutradan, izvadite ono parče hleba i dodajte još slane vode po potrebi (da kupus bude prekriven).

11. Ne otvarajte ga baš svaki dan, ali vrlo često. Pošto nije hladan, sa svake strane gde može ruka da prođe, gurnite i malo promešajte (uzvrtite rasol).

12. Na ovakav način, kupus počinje da kisi već posle par dana. Za 10 dana je spreman za salatu, a za sarmu od baš kiselog kupusa sačekajte 2 nedelje.

Parče hleba koje ste stavili nije poželjno ubacivati u veliko bure sa puno kupusa, jer posle mesec dva, rasol počinje da tamni i da dobija malo neobičan miris. Za ovako malu količinu, koja će se potrošiti u roku od 3 nedelje je sasvim uredu.

Morate koristiti sortu koja može da se kiseli (ne može svaka). Ako je sorta dobra,kupus se nikada ne kvari (čak ni na sobnoj temperaturi u kuhinji), a ako nije dobra, pokvari se čak i usred zime na terasi. Za kupus nije potrebno da sve bude sterilno, sipa se obična voda iz česme, tako da ne možete nigde da pogrešite osim u biranju sorte kupusa.

Ovo je jako dobar način da i kada je napolju jako hladno, brzo dobijete prirodno kišeljen kupus i uživate u sarmi pre nego što se veliko bure ukiseli!

Izvor: coolinarika.com
Foto: sxc.hu

prethodna strana 1 od 28 sledeca idi na stranu