Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Šest vežbi za jača i zdravija kolena

izvor: minimagazin.info
| Dijeta&Fitnes | 0 komentara

Bez obzira da li svakodnevno trenirate ili idete pešice na posao, vaša kolena će vremenom početi da slabe. Žene su čak i podložnije problemima sa kolenima od muškaraca. To je zbog toga što estrogen utiče na slabljenje ligamenata koji se nalaze oko njih. Da biste sprečili pojavu bola u kolenima, redovno radite sledeće vežbe...

Savijanje noge unazad

Nađite oslonac (stolica, zid, drvo i slično) i desnom rukom se uhvatite za njega. Težinu prebacite na desnu nogu. Savijte levu nogu u kolenu i podignite je sa poda. Telo sve vreme mora da bude zategnuto. Spustite nogu u početni položaj. Uradite dvadeset ponavljanja jednom nogom, odmorite minut, pa uradite isto i drugom nogom.

Istezanje listova

Rukama se oslonite o zid. Levom nogom iskoračite napred, desna je zategnuta unazad. Levo koleno lagano savijajte napred, ne podižući desno stopalo. Kada osetite lagani bol u desnom listu, zaustavite se i u tom položaju ostanite trideset sekundi. Nakon toga pređite na drugu nogu i uradite isto i sa druge strane.

Joga: Hram poza

Zauzmite široki raskoračni stav, sa stopalima dijagonalno usmerenim napolje. Dlanove spojite i postavite ispred sebe. Udahnite i polako počnite da savijate kolena sve dok butine ne dođu u položaj paralelan sa podom. Vodite računa da su leđa zategnuta. Uvucite stomak i zadržite se u tom položaju dok ne izbrojite do deset. Vratite se u početni položaj. Vežbu ponovite tri puta.

Podizanje noge iz ležećeg položaja

Lezite na leđa i levu nogu savijte u kolenu, a desnu ispružite. Ruke su pored tela. Podignite desnu nogu uvis što više možete. Zadržite je par sekundi, pa polako spustite na pod. Noga sve vreme mora da bude zategnuta, a dlanovi na podu. Uradite dvadeset naizmeničnih ponavljanja.

Iskorak

Zakoračite levom nogom na niži stepenik ili postolje, a zatim podignite i desnu. Odmah zatim levu spustite na pod, a za njom i desnu. Ponavljajte vežbu dok u sebi ne izbrojite do trideset.

Most

Lezite na leđa sa nogama savijenim u kolenima i sa dlanovima položenim na pod. Zategnite zadnjicu i trup i podignite kukove gore, tako da kolena i ramena dospeju u istu ravan. Podignite desnu nogu napred i zategnite. Ostanite par sekundi u tom položaju, pa se vratite u početni. Isto ponovite i sa levom nogom. Uradite dvadeset naizmeničnih ponavljanja.

Izvor: minimagazin.info
Foto: stockimages/FreeDigitalPhotos.net

prethodna strana 1 od 28 sledeca idi na stranu