Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Super-hrana koja će zadovoljiti sve vaše potrebe

izvor: Luka Bogdanić
| Dijeta&Fitnes | 0 komentara

Pod terminom super-hrana najčešće se misli na specifičnu hranu koja sadrži velike količine esencijalnih mikronutrienata (uglavnom vitamina). Takva hrana je po pravilu retka u prirodi i, iako njeno korišćenje može biti vrlo poželjno, ona ipak ne može predstavljati osnovu ishrane.

I to pre svega zato što sadrži velike – preterane količine nekog mikronutrienta. Pored toga, takva hrana uglavnom i ne sadrži adekvatne proteine i gorivo za naše telo. Iz tog razloga ovakva hrana se često ekstrahuje u oblik suplementa, i kao takva je korisna kao dodatak ishrani.

Ipak, ono što treba da smatramo super-hranom je nešto drugo. Super-hrana treba biti ona hrana koja čoveku može dati sve što mu je potrebno, i proteine i gorivo (ugljeni hidrati ili masti) i vitamine i minerale, i sve to u relativno izbalansiranoj formi. Ipak nema puno pojedinačne hrane koja bi zadovoljila te norme, ali postoje dva tipa hrane koja generalno mogu zadovoljiti postavljene kriterijume. To su skrobne mahunarke i orašaste semenke. Ova hrana sadrži optimalne količine kvalitetnih proteina, kvalitetno gorivo (ugljene hidrate ili masti), vlakna, minerale i vitamine, a oba tipa hrane spadaju u hranu niskog glikemijskog indeksa.

U skrobne mahunarke ubrajamo zrela semena specifičnih mahunarki koja su bogata skrobom i najčešće se potapaju pre konzumiranja. Ovde spadaju pasulj, sočivo, leblebija, azuki i druge vrste biljaka iz familije fabaceae. Skrobne mahunarke su bogate kvalitetnim proteinima, skrobom i vlaknima koji imaju niži glikemijski indeks, ali i značajne količine minerala i vitamina. Ipak, ono što je za ovu hranu ključno jeste način pripreme koji može omogućiti optimalno varenje i iskorišćavanje nutrienata iz ove hrane.

Pod orašastim semenkama (popularnije orašasti plodovi ) kao vrsti hrane najčešće se smatraju semena biljaka koje imaju orašaste plodove, kao i semena drugih biljaka koja su slične strukture kao semena iz orašastih plodova, a najčešće su obavijena čvrstom ljušturom. Ovde spadaju orah, lešnik, badem, pistaći i slično, ali u ovu grupu možemo ubaciti i kikiriki (mahunarka). Orašaste semenke su najčešće bogate proteinima, imaju visok sadržaj kvalitetnih masti koje predstavljaju idealno gorivo za čovekovo telo, kao i visok sadržaj minerala i vitamina, ali i vlakana. Uglavnom se mogu jesti u većoj količini, a ključan faktor optimalnog varenja ove hrane jeste adekvatna mehanička obrada tj. žvakanje/griženje.

Luka Bogdanić, personalni trener
intensivenow.com

Foto: Maggie Smith/freedigitalphotos.net

prethodna strana 1 od 28 sledeca idi na stranu