Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Ovo je razlog zašto ste gladni nakon vežbanja

izvor: Super žena
| Dijeta&Fitnes | 4 komentara

Ako ste mislili da će vežbanje zimi doprineti tome da vaš organizam sagori više kalorija – u velikoj ste zabludi...

Oni koji treniraju zimi vrlo dobro znaju koliko to može biti teško – sa svakim uzdahom hladan vazduh “seče” vaše grlo i pluća. To vas ujedno može navesti da pomislite da će vaše telo utrošiti više energije pokušavajući da se ugreje.

Međutim, jedno istraživanje pokazalo je da ne samo da toplije temperature zahtevaju više napora, već su zaslužne i za manji osećaj gladi nakon vežbanja.

Naučnici su tokom istraživanja merili unutrašnju i spoljašnju telesnu temperaturu učesnika, energiju utrošenu tokom vežbanja, kao i količinu i vrstu hrane koju bi pojeli nakon vežbanja.

Ustanovljeno je da su znatno više kalorija (i ugljenih hidrata) unosili oni učesnici koji su vežbali na niskim temperaturama. Testovi krvi pokazali su da je kod njih nivo grelina, hormona koji izaziva osećaj gladi, bio znatno povišen, dok je kod učesnika koji su vežbali u toplijim uslovima ostao skoro nepromenjen.

Ipak, treba imati u vidu da je u istraživanju učestvovao mali broj ljudi, i to samo jedan određeni tip – gojazne i fizički neaktivne osobe. Stručnjaci će dodatno pokušati da utvrde kakav uticaj na apetit imaju starost i telesni tip ispitanika, ekstremne temperature, kao i intenzitet vežbi.

Foto: photostock/FreeDigitalPhotos.net; vincent desjardins)/Flickr.com

prethodna strana 1 od 28 sledeca idi na stranu