Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Kako spavanje utiče na glad i gojaznost?

izvor: Luka Bogdanić
| Dijeta&Fitnes | 1 komentara

Iako je u današnje vreme često zanemareno, spavanje je vrlo važan aspekt čovekovog života i ono ima suštinski uticaj na sve procese u telu. Ipak, posebno je zanimljiv odnos odmora tj. spavanja, na jednoj strani i osećaja gladi i problema gojaznosti, na drugoj.

Naime, veliki broj studija je pokazao veliki uticaj nedovoljnog i nekvalitetnog sna na dobijanje neželjene telesne mase, odnosno na nemogućnost mršavljenja. Naime, kada se san prekine pre vremena, telo ne uspeva da optimalno popuni energetske depoe i obnovi aktivna tkiva. A kao posledica toga očigledno dolazi do situacije u kojoj telo nalazi da je unos hrane jedino rešenje nastalog problema i, logično, javlja se osećaj gladi od koje je vrlo teško suzdržati se.

Studije su pokazale da neadekvatan san remeti metabolizam glukoze, utiče na manju insulinsku senzitivnost ćelija, a povećava koncentraciju hormona gladi grelina i smanjuje koncentraciju leptina - hormona koji između ostalog reguliše metabolizam masti. Sve ovo vodi ka većoj potrebi za hranom, odnosno ka većem unosu hrane na dnevnom nivou, a vodi i ka dobijanju masnog tkiva odnosno težem trošenju masnog tkiva. Štaviše, dugoročno gledano, takvo stanje vodi ka insulinskoj rezistenciji, odnosno ka dijabetesu tipa 2.

Zanimljivo je da se upravo hormonski balans (pre svega optimalna funkcija insulina i leptina), na koji veliki uticaj imaju i ishrana i fizička aktivnost, smatra ozbiljnim faktorom za razvijanje većine bolesti modernog doba, tako da je kontrola telesne mase samo jedan bitan razlog za normalizaciju sna.

Luka Bogdanić, personalni trener,
intensivenow.com

Foto: marin/freedigitalphotos.net

prethodna strana 1 od 28 sledeca idi na stranu