Arhiva
Čitate arhivu Super žene, novi sajt je na www.superzena.net

Šta jesti pre treninga?

izvor: Cosmopolitan
| Dijeta&Fitnes | 12 komentara

Vašem telu je potrebna energija pre napornog treninga, zato ga dobro naoružajte.

Stručnjaci kažu da od obroka koji pojedete pre treninga najviše zavisi koliko će vam vežbe teško pasti, zato pažljivo birajte namirnice koje ćete pojesti sat ili dva pre odlaska na fitnes. Evo liste 8 idealnih obroka...

1. Kruška i pistaći

Kruške su pune prirodnih vlakna, što dodatno usporava varenje i čini da se osećate sito tokom treninga. Pistaći takođe imaju vlakna i pomažu da održite nivo šećera u krvi.

2. Čokoladno mleko

Zvuči čudno, ali istraživanja pokazuju da čokoladno mleko ima pravu mešavinu ugljenih hidrata, kalijuma i proteina što daje vašem organizmu tokom treninga dodatni stimulans.

3. Kafa

Studije pokazuju da malo kofeina pred trening (oko 100 miligrama) daje dodatnu snagu ogranizmu. Sipajte malo i obranog mleka za dodatne proteine i postarajte se da budete dobro hidrirani.

4. Kikiriki puter, integralni hleb i banana

Ovaj obrok je idealan jer je izbalansiran proteinima iz kikiriki putera , ugljenim hidratima iz banane i hleda. Proteini iz kikiriki putera su veoma poželjni u organizmu tokom vežbanja jer čine da nivo energije ostane visok tokom čitavog treninga.

5. Kinoa

Ova žitarica je prepuna zdravih ugljenih hidrata i proteina zbog čega stvara osećaj sitosti tokom vežbanja. Ukoliko vam se ipak ne dopada ukus ove žitarice možete je zameniti ovsenim pahuljicama koje imaju slične pogodnosti.

6. Suvo voće

Prirodni šećer u ovim namirnicama će se tokom vežbanja pretvoriti u energiju za telo. Ako imate potrerbu za nečim jačim, prelite preko suvog voća grčki jogurt , on je dodatni izvor proteina.

7. Nemasni sir na tostu i pomorandža

Sir je odličan izvor proteina i kalcijuma koji pomažu u održavanju vaših kostiju ali i mišića. Ako kombinujete ovu namirnicu sa tostom, može biti idealan spoj ugljenih hidrata proteina i kalcijuma koji je potreban vašem telu pred naporne vežbe. Pomorandža, puna vitamin C odlična je za brže sagorevanje masti, odnosno kalorija tokom vežbanja.

8. Jabuka i tvrdo kuvana jaja

Ovaj obrok je niskokaloričan, sadrži puno proteina, ali i odličan ukoliko ste u žurbi. Jaje je dobar način da se dopunite proteinima i vitaminom B, koji pomaže pretvaranju pojedene hrane u energiju. Umesto jaja možete pojesti i sir.

Izvor: cosmopolitan.rs
Foto: sxc.hu

prethodna strana 1 od 28 sledeca idi na stranu